Guldspaden Nominerad 2020

Övervakning och straff i Apoteas lager

Tillbaka
Nominerad till Guldspaden 2020 i kategorin Mindre dagstidning Se bidrag: Bidrag (.pdf, 37 MB) Kategori Mindre dagstidning Nominerade Eigil Söderin Publiceringsdatum 2020-10-29 Var publicerades jobbet? Dagens ETC

BESKRIV KORTFATTAT VAD GRÄVET AVSLÖJAT

Granskningen visade att det hos nätapoteksjätten Apotea, med 900 anställda, råder en stenhård företagskultur pådriven av grundaren Pär Svärdson som kameraövervakar de anställda i lagret. Vd:ns egna sms avslöjar hur han pressar personalen, utövar kollektiv bestraffning och sparkar anställda som protesterar. Arbetsklimatet har lett till allvarliga fallolyckor och arbetare har vid flera tillfällen kollapsat av stressen. Vi kunde också avslöja hur Apoteas chefer blockerat utgången och stängt in 100 arbetare som tvingades till övertid.

PÅ VILKET SÄTT ANSER DU ATT GRÄVET UPPFYLLER KRITERIERNA FÖR EN GULDSPADE?

E-handelsjättens kraftiga expansion har i otaliga artiklar ensidigt beskrivits som en win win för alla, billiga priser för konsumenterna och arbetstillfällen för Heby kommun där Apoteas jättelager ligger. Men Dagens ETC lyckades avslöja den mörka sanningen bakom framgångssagan. Med en stor mängd interna källor, smygtagna bilder och kopior på VD:ns sms till anställda exponerades maktmissbruk och utnyttjande av personalen. Inget av detta hade tidigare nått offentligheten. Grävet visade hur en företagskultur kan spåra ur när myndigheters insyn är begränsad och den fackliga organiseringen är svag. Apotea-avslöjandet kom i precis rätt tid och eldade på debatten om arbetsvillkoren i de nya techbolagen och förändringen av LAS.

HUR UPPSTOD URSPRUNGSIDÉN TILL PROJEKTET?

Som så ofta började det med ett tips. Vi fick kontakt med källor som arbetade på Apoteas lager.

VILKA ARBETSMETODER TILLÄMPADES?

Efter kontakten med den första källan inledde vår grävreporter en mödosamt arbete att hitta fler röster och få källorna att våga berätta. Den första publiceringen fick enorm spridning i sociala medier vilket ledde till ett stort inflöde av tips och uppgifter från nuvarande och tidigare anställda. Reportern var mycket aktiv på bland Twitter och efter ett par veckors tid hade vi kontakt med 30 personer som hade varit eller fortfarande var anställd av Apotea. Via källorna fick vi smygtagna bilder och skärmdumpar på sms-konversationer med ledningen som utgjorde viktiga bevis. Det mest tidskrävande arbetet var att hantera och verifiera den stora mängden uppgifter från källorna.

VILKA KÄLLOR ANVÄNDES?

Granskningen utgick från interna mail och sms, bilder samt vittnesmål från sammanlagt 30 personer. Dessutom hade vi begärt ut en stor mängd dokument från Arbetsmiljöverket som visade flera stressrelaterade arbetsplatsolyckor. Mot slutet av granskningen fick vi också kontakt med en tidigare chef på Apotea som med namn och bild bekräftade mycket av vad de anonyma källorna tidigare hade berättat.

VILKA PROBLEM UPPSTOD?

De anställdas rädsla för att bli uppsagda eller på annat sätt straffas för att ha pratat med oss var den största svårigheten. Tre personer valde att framträda med namn, de resterande 27 ville vara anonyma. Även ledningen totala dementi och ifrågasättande av de publicerade uppgifterna var till en början ett problem. Den förnekande hållningen tvingades de till slut överge och ledningen bekräftade till slut delar av det som framkom i granskningen.

VAD ANSER DU VIKTIGAST?

2020-10-29 ”Så övervakar och straffar Apoteas vd anställda”. 2020-11-10 ”Apotea blockerade utgången – stängde in 100 arbetare: 'Fick inte gå ut till min dotter'” 2020-11-24 ”Avhoppad toppchef bekräftar bristerna: Apotea övervakar anställda”

HUR MYCKET TID SPENDERADE NI?

Drygt fem veckors heltidsarbete, utspritt under tre månaders tid.

VILKA REAKTIONER HAR ARBETET FÅTT?

Det började med en enorm spridning i sociala medier, framför allt på Twitter och Facebook. Först därefter hakade redaktionerna på. Alla riksmedier som DN, SvD, Svt, Dagens industri, Aftonbladet, TT, Omni har skrivit om grävet. Även UNT, Sala allehanda, P4 Uppland, Breakit, Kollega, Ehandel.se och Dagens logistik rapporterade. Det skrevs även ledartexter i Aftonbladet (13/11), Expressen (12/11) och DN (11/11). Grävet blev också ett hett debattämne i riksdagens kammare den 26 november under en frågestund med Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Fackförbundet Unionen har efter artiklarna inlett förhandlingar med arbetsgivaren.

HAR PROJEKTET ANMÄLTS TILL MEDIEOMBUDSMANNEN, GRANSKNINGSNÄMNDEN ELLER ANNAN INSTANS?

Nej.