Guldspaden Nominerad 2020

Skrotningarna i Bohuslän

Tillbaka
Nominerad till Guldspaden 2020 i kategorin Mindre dagstidning Se bidrag: Bidrag (.pdf, 4 MB) Kategori Mindre dagstidning Nominerade Arvid Brandström Publiceringsdatum 2020-08-06 Var publicerades jobbet? Strömstads tidning

BESKRIV KORTFATTAT VAD GRÄVET AVSLÖJAT

Rumäner blev ett problem - Tanums kommun skrotade deras bilar För att få bukt med rumäner som bor i sina bilar har Tanums kommun rutinmässigt fattat beslut om att skrota deras fordon. Trots att kommunen inte haft stöd för lagen de tillämpat har besluten inte kunnat gå att överklaga, eftersom lagen rymmer ett överklagandeförbud.

PÅ VILKET SÄTT ANSER DU ATT GRÄVET UPPFYLLER KRITERIERNA FÖR EN GULDSPADE?

Rumänerna som fått sina fordon skrotade har stått rättslösa inför Tanums kommuns myndighetsbeslut. Grävet gav dem en röst och ledde till en juridisk granskning vilken visade på att kommunen tillämpat lagen felaktigt. Nu har kommunen betalat ersättning till ett av paren som drabbats och bett dem om ursäkt. Dessutom har de sett över sina rutiner så att det inte ska kunna hända igen.

HUR UPPSTOD URSPRUNGSIDÉN TILL PROJEKTET?

Jag (Arvid Brandström) fastnade för en rubrik om skrotning av fordon i Tanums kommuns diarium och begärde ut samtliga handlingar. Ärendet visade sig handla om en rumänsk man som försökt överklaga kommunens beslut om att skrota hans bil. Men fått som svar att det inte gick med tanke på lagens överklagandeförbud. Alternativet för honom var att stämma kommunen i allmän domstol vilket han saknade medel för.

VILKA ARBETSMETODER TILLÄMPADES?

Jag läste in mig på lagtexten, begärde ut alla handlingar jag kunde hitta som var kopplade till kommunens hantering av "EU-migranter". Sedan tog jag kontakt med ansvariga tjänstepersoner och politiker, den drabbade mannen och hans juridiska företrädare. I samtalet med den rumänske mannen använde jag mig av tolk.

VILKA KÄLLOR ANVÄNDES?

Den drabbade mannen, hans juridiska ombud, lagtext, kommunala handlingar, handläggaren som fattat besluten, hennes chef, kommunchefen, politiker både i majoritet och opposition.

VILKA PROBLEM UPPSTOD?

Dianu Dumitru, som var artikelseriens case, vistas fortfarande periodvis i Hamburgsund och till en början ville inte han eller eller en svensk bekant till honom att han skulle vara med i tidningen, med risk för att det skulle leda till hot och rasistiska påhopp. Det krävdes långa samtal med hans svenska bekant för att övertyga henne om varför det är viktigt att skriva om. Så småningom fick hon förtroende för mig och hjälpte till i kontakten med Dianu Dumitru. Jag var ensam i mitt arbete och det förstår jag i efterhand inte var optimalt. Makthavare inom kommunen ville hela tiden få mig att tro att det inte var något konstigt med hanteringen. I sämre stunder var det nästan så att jag började tro på dem. Redaktionen jag jobbar på är liten och ingen mer än jag var inläst på fallet. Vår chefredaktör ansvarar också för den större tidningen Bohusläningen och jobbar på annan ort. Men när jag berättade om mitt arbete för henne gav hon mig det stöd och den uppmuntran som krävdes för att jag skulle fortsätta och inte tappa gnistan.

VAD ANSER DU VIKTIGAST?

Del 1,2 och den näst sista. Den första är intervjun med Dianu Dumitru i vilken han berättar om vad som hände och vilka konsekvenser det medförde honom och hans fru. I den andra delen berättar handläggaren om hur hon resonerat och agerat i flera år gällande rumäner som kommit och bott i sina bilar i Tanums kommun. Den näst sista handlar om den juridiska granskning som Tanums kommun beställde efter Strömstads tidnings publiceringar.

HUR MYCKET TID SPENDERADE NI?

Från att jag begärde ut de första handlingarna från Tanums kommun tog det ungefär fyra månader till att de första publiceringarna, vilka ledde till att kommunen beställde en juridisk granskning, såg över sina rutiner och senare bad om ursäkt till Dianu Dumitru. Arbetet hade jag som en så kallad stickning. Vi är bara fyra reportrar på redaktionen så granskningen fick jag göra när jag dragit mitt strå till den ordinarie produktionen och på ledig tid.

VILKA REAKTIONER HAR ARBETET FÅTT?

En politiker, Roger Friberg (S), i Tanum ringde och tackade mig för att jag kastat ljus på den värsta historia han någonsin hört talas om under alla sina år inom kommunen. Han och flera inom oppositionen har uttryckt tacksamhet för granskningen och dess kraft till förändring. Majoriteten har varit förtegna sedan dag ett. Även den tekniske chefen på kommunen, Sten-Anders Olsson, har sagt att det var bra att historien kom upp till ytan. Han är relativt nytillträdd och menade att han var helt omedveten om rutinen kring skrotningarna. Inom branschen har jag mottagit många uppmuntrande ord. Bland annat sa den förre utrikeschefen på SR, Bengt Therner, att han var imponerad över att en så liten tidning som Strömstads tidning kunde rulla upp en så tung historia. På redaktionen har jag fått höra att det var åratal sedan tidningen gjorde en granskning som fick sådan genomslagskraft.

HAR PROJEKTET ANMÄLTS TILL MEDIEOMBUDSMANNEN, GRANSKNINGSNÄMNDEN ELLER ANNAN INSTANS?

Nej.