Nyhet

Grävande i praktiken – lär av de nominerade

2016-04-04

Hur många svenskar har egentligen dött i smittutbrott orsakade av bakterien Clostridium difficile? Vilka kommuner får ta det största ansvaret för Sveriges asylmottagning och var får Livets ord-pastorn Ulf Ekman sina pengar från?

Det här är frågor som besvarats av grävande tv-reportrar under året. Lär av de Guldspade-nominerade journalisternas arbete och läs själv hur alla gräven kommit till och utförts i detalj.

LOKAL-TV

Sandy Hansson (till höger på bilden) och Samir Bezazzi på SVT Nyheter Väst fick utarbeta en egen metodik för att ta reda på hur många som faktiskt dör och vårdas för bakterien Clostridium difficile. “Vi kunde visa att hundratals svenskar dött av en smittsam bakterie, en dödlig bakterie som sjukvården har svårt att snabbt analysera och bedöma, vilket gör att smittspridningar med flera döda kan bli resultatet”, skriver de. Här kan du se hur arbetet gick till!

Jenny Widell och Tina Enström på SVT Nyheter Öst kunde med sin granskning visa att det är de allra minsta orterna som får ta det största ansvaret för Sveriges asylmottagning. Strax efter granskningen ändrade Migrationsverket sina regler. Läs om metoderna som användes i samband med rapporteringen här!

SVT-journalisterna Olle Palm och Ylva Esping (i mitten av bilden) har berättat om en polisaspirant som slog larm och blev straffad för det. “Avslöjandet blottlade också svårigheterna för poliser med utländsk bakgrund och kvinnor att bli accepterade i kåren”, skriver de i sin arbetsbeskrivning som du kan läsa här!

RIKS-TV

På riksplanet har Uppdrag granskning nominerats för delaktighet i tre reportage – det första är Ali Fegans och Lars-Göran Svenssons avslöjande om hur Sjöfartsverket i hemlighet gjort upp en miljardaffär med en italiensk helikopterverkare. “Vi kunde också avslöja hur man konsekvent använt Hotmail även i kommunikationen med tjänstemannen på Regeringskansliet för att undvika insyn i affären”, skriver de. Läs mer om “Det italienska handslaget” här!

Uppdrags gransknings Magnus Svenungsson har samverkat med Anna Lindman på SVT:s livsåskådningsredaktion för att reda ut hur Livets ord-pastorn Ulf Ekmans tillskansat sig pengar. “När Livets ords pastorer besökt Ukraina, på sina missionsresor, fick de fattiga församlingarna bekosta allt. Flygbiljetter, hotell, restaurangbesök, fickpengar, presenter mm till svenskarna”, skriver reportrarna. Här kan du läsa om hur ”Tack gode Gud för pengarna” kom till!

Herman Reuterswärd (till vänster på bilden), Karin Mattisson och Lars-Göran Svensson har uppmärksammat Lauritz.com, Nordens största auktionshus. “Företaget hade sålt konst som de själva visste var förfalskningar men först efter avslöjandet upplyste dem sina kunder om det och bad om ursäkt”, konstaterar reportrarna. Efter flera reportage om fusk i konstvärlden hade gruppen ett unikt kontaktnät och fick veta att något inte stod rätt till – där började granskningen. Läs här hur det gick till!

Läs även hur övriga nominerade gått tillväga med sina reportage här. Under Grävseminariet kommer du att kunna lyssna på föredrag med de olika nominerade, se schemat och presentationerna här. Välkommen!

Övriga nominerade – läs mer:

BOK: Se bakom kulisserna i bokklassen

RADIO: När intervjupersonen är rädd för att berätta – så gör du

TIDNING: Så gjordes några av Sveriges bästa gräv

WEBB OCH TIDSKRIFT: Massiva grävprojekt nominerade till Guldspaden

Nyhetsarkivet

Sista chansen att nominera Årets rullgardin 2017

2018-03-16

2017 års rullgardin för de makthavare som mörkar sanningen ska koras – kom med din nominering! Det kan vara en organisation, ett företag eller myndighet. Den eller de ... Läs mer

23 tunga gräv tävlar om sju Guldspadar

2018-03-16

En kladdig kulturprofil, Allra-skandalen och stockholmsterroristen Rakhmat Akilovs islamistiska nätverk. Det avslöjar några av de granskningar som nu kan belönas med den åtråvärda Guldspaden. Sammanlagt har ... Läs mer

Nominerade till Guldspaden avslöjas klockan 11:00

2018-03-16

Klockan 11:00 i dag avslöjas vilka bidrag som nominerats till det ärofyllda grävpriset Guldspaden. Se presskonferensen direkt via en livesändning på Grävande journalisters Facebooksida. För kommentarer ... Läs mer

Äldre artiklar

Videoarkivet

GRÄV 2014 – David Leigh

2014-08-15

New Forms of Global Data investigation – Wikileaks, Offshore Company Secrets, Snowden (ENG)The European answer to journalist Bob Woodward. David Leigh was recently rewarded with the ... Läs mer

GRÄV 2014 – Anfall, bakhåll eller tålamod?

2014-08-15

Anfall, bakhåll eller tålamod? (Sophia Djiobaridis, Helena Gissén, Daniel Velasco, Björn Häger) Läs mer

GRÄV 2014 – Invignings debatt

2014-08-15

INVIGNING. Debatt: Efter mordet på Nils Horner – hur kan korrespondenternas riskfyllda arbete Läs mer

Äldre videoklipp