Nyhet

Grävfonden utlyser första stipendiet

2018-04-13

PRESSMEDDELANDE:

Stiftelsen Grävfondens första stipendium: 1-3 månaders praktik vid prisbelönta journalistnätverket Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP, i Sarajevo.

Vid det pågående grävseminariet i Helsingborg presenterade nybildade stiftelsen Grävfonden på fredagen sitt första stipendium. Stipendiet, som kommer att delas ut i slutet av året, är öronmärkt och består av en längre vistelse (1-3 månader) i Sarajevo och en praktikplats vid det internationellt mycket framgångsrika journalistnätverket Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP, i Sarajevo.

OCCRP har bland annat samarbetat med Süddeutsche Zeitung, ICIJ och SVT Uppdrag Granskning i de uppmärksammande avslöjandena kring de så kallade Panama- och Paradise-dokumenten. Nätverket gör 80 internationella granskningar om året med inriktning främst på korruption och organiserad brottlighet.

Detta första stipendium uppgår till som mest 50 000 kr (beloppet anpassas till vistelsens längd) och riktar sig till medlemmar i Föreningen Grävande Journalister.

Vid Grävseminariet i Helsingborg medverkade författaren David Lagercrantz, som donerade en halv miljon kronor till stiftelsen förra året. Han gläds åt att första stipendiet nu kan utannonseras.

– Utbildningar i undersökande journalistik är viktigare än någonsin. Jag är oerhört glad att det första stipendiet är en praktikplats på just OCCRP. De har gjort skillnad, säger David Lagercrantz.

Flerfaldigt prisbelönta redaktören Miranda Patrucic ifrån OCCRP som kallats verklighetens Lisbeth Salander, mötte David Lagercrantz på scenen.

– Det här är ett fantastiskt program som kommer hjälpa svensk undersökande journalistik oerhört mycket, säger Miranda Patrucic.

På plats i Sarajevo kommer Grävfondens stipendiat att delta i OCCRPs grävprojekt och få utbildning i nya digitala grävverktyg, där OCCRP är världsledande.

– Vi är glada att samarbeta med Grävfonden på detta viktiga område. Gränsöverskridande rapportering är nyckeln till att granska organiserad brottslighet, och vi har sett att man måste spendera tid i samma rum som andra journalister och arbeta tillsammans och förstå historierna, säger Drew Sullivan redaktör och grundare OCCRP.

Grävfonden kunde även annonsera ytterligare en donator, Hans Hernborn, som bidragit med 107.000 kronor. Johan Björkmans stiftelse har tidigare stöttat Grävfonden med en halv miljon kronor. Sören Sommelius, tidigare Helsingborgs dagblad, har vidare bidragit med 100 000 kronor.

Grävfondens ordförande Kerstin Brunnberg :

– Vi är oerhört glada över att vi redan nu kan annonsera det första stipendiet och väldigt tacksamma över samarbetet med det världsledande journalistnätverket OCCRP. Vi fortsätter nu att jobba hårt för att bygga upp Grävfonden till en av de mer betydelsefulla fonderna för fortbildning inom svensk journalistik. Dit är vägen ännu lång. Vi hoppas att fler antar utmaningen och följer våra första donatorers exempel, säger Grävfondens ordförande, Kerstin Brunnberg.

Fakta: Stiftelsen Grävfonden är Föreningen Grävande Journalisters nybildade stipendiefond. Grävfonden ska bygga upp ett kapital för att kunna dela ut stipendier till fortbildning i grävande journalistik och nya journalistiska arbetsmetoder. Syftet är att med kompetensutveckling stärka den svenska grävande journalistiken i en tid då ambitiös journalistik hotas av sviktande affärsmodeller och det offentliga samtalet undergrävs av dolda påverkanskampanjer och desinformation.

Ansökningsförfarandet presenteras längre fram.

Kontakt: Ordförande Kerstin Brunnberg, 070-598 50 17, kerstin.brunnberg@gmail.com

Nyhetsarkivet

Nu kan du skicka in ditt bidrag till Guldspadetävlingen!

2018-08-13

Den 12 september är det deadline för bidrag publicerade mellan 1 januari och 30 juni 2018. Deadline för bidrag publicerade efter 1 juli 2018 är den ... Läs mer

FGJ söker ny redaktör till Scoop

2018-06-29

Vi söker en redaktör för projektanställning under hösten 2018 med uppdrag att dels ansvara för produktionen och utgivningen av FGJ:s tidskrift Scoop, dels att aktivt medverka ... Läs mer

“Vi vill visa vad som krävs för att göra seriös journalistik”

2018-06-10

Grävseminariet i Helsingborg blev en succé. Nu har den som inte kunde närvara chans att se många av godbitarna. Från och med den 11 juni ligger ... Läs mer

Äldre artiklar

Videoarkivet

GRÄV 2014 – David Leigh

2014-08-15

New Forms of Global Data investigation – Wikileaks, Offshore Company Secrets, Snowden (ENG)The European answer to journalist Bob Woodward. David Leigh was recently rewarded with the ... Läs mer

GRÄV 2014 – Anfall, bakhåll eller tålamod?

2014-08-15

Anfall, bakhåll eller tålamod? (Sophia Djiobaridis, Helena Gissén, Daniel Velasco, Björn Häger) Läs mer

GRÄV 2014 – Invignings debatt

2014-08-15

INVIGNING. Debatt: Efter mordet på Nils Horner – hur kan korrespondenternas riskfyllda arbete Läs mer

Äldre videoklipp