Nyhet

Nytt FGJ-projekt utbildar azeriska journalister

2018-11-18

Under helgen 17-18 november pågår en grävutbildning för azeriska journalister i Tblisi, Georgien. Utbildningen är en del av föreningens nya samarbetsprojekt med IRFS, Institute for Reporters Freedom and Safety med stöd av Svenska Institutets program Creative Force.

– På senare tid har intresset för journalistik i Azerbajdzjan ökat. Vissa internationella medier har etablerat sig i landet och det skapar nya, duktiga journalister som intresserar sig för grävande journalistik. De vill gärna höja sin kompetens, men tyvärr har vi inga utbildningar för grävjournalister i Azerbajdzjan. Staten stoppar oss från att ha det, säger Hafiz Babali, grävjournalist på informationscentret Turan och medlem i IRFS.

Organisationer flyr utomlands

Projektet initierades av FGJ våren 2018 och syftet är att stötta och uppmuntra grävande journalister i Azerbajdzjan. Läget för azeriska journalister är allvarligt enligt Reportrar utan gränser, med stora påtryckningar från myndigheter, en inskränkt pressfrihet och godtyckliga fängslanden.

Azerbajdzjan låg på plats 163 utav 180 på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2018, vilket visar att hot och hat mot journalister är på en allvarligt hög nivå och de finns med på svarta listan, en lista över länder med allvarliga problem och en i princip icke-existerande pressfrihet.

– Det är inte möjligt för oss att få utbildningar av detta slag i Azerbajdzjan, eftersom regeringen inte tycker om grävande journalistik. De organisationer som försöker göra sådant här har alla flytt till andra länder, säger en deltagare som inte vill uppge sitt namn då hen fruktar för sin säkerhet.

IRFS bildades 2006 av journalisten och människorättsaktivisten Emin Huseynov, som numera lever i exil i Schweiz. Det är en NGO som arbetar för att främja pressfrihet och yttrandefrihet i Azerbajdzjan.

För farligt med utbildning i Azerbajdzjan 

FGJ:s samarbete med IRFS går ut på att anordna en fördjupande utbildning i grävande journalistik och även skapa en länk mellan azeriska och svenska journalister. Två personer som går kursen i Georgien kommer att bli inbjudna till Gräv i Kalmar 2019, för att där hålla seminarium och delta i paneler för att öka medvetenheten om situationen för journalister i Azerbajdzjan samt nätverka med svenska grävjournalister. Utbildningen hålls i Azerbajdzjans grannland Georgien på grund av säkerhetsläget för journalister i Azerbajdzjan.

FGJ har ordnat så att Miranda Patrucic från OCCRP föreläser under lördagen, medan Hafiz Babali håller i dag två. Föreläsningarna handlar bland annat om säkerhet på nätet, hur man följer pengaströmmar i länder med lite insyn och hur man lägger upp en bra dramaturgi på sitt gräv.

– Det finns så mycket korruption i  Azerbajdzjan att även om alla reportrar gjorde granskningar hela tiden skulle det fortfarande finnas saker att gräva i. När journalister tystas är det i slutändan allmänheten som förlorar på det. Varje utbildning och seminarium är till stor hjälp för azeriska journalister i deras kamp att berätta sanningen, säger Miranda Patrucic.

Nyhetsarkivet

Guldspadar för 2018 års bästa gräv utdelade

2019-04-06

Palmemordet, vinfusket och ett avslöjande om falska sköterskor på svenska sjukhus. Och en bred och djup faktagranskning. Det är några av vinnarna när det attraktiva grävpriset ... Läs mer

Medieledarna skänker 10.000 kronor till vinnaren av Gyllene Dynamon

2019-04-02

Bakom varje prisat gräv står en engagerad chef – en uppmuntrande coach och ett jourhavande bollplank. Därför vill Medieledarna även i år stödja arbetsledarpriset Gyllene Dynamon ... Läs mer

Årets Rullgardin tilldelas Rättsmedicinalverket

2019-04-01

Rättsmedicinalverket har för 2018 tilldelats den föga smickrande utmärkelsen Årets Rullgardin av Föreningen Grävande Journalister. Myndigheten får priset efter att gång på gång försvårat insyn och ... Läs mer

Äldre artiklar

Videoarkivet

GRÄV 2014 – David Leigh

2014-08-15

New Forms of Global Data investigation – Wikileaks, Offshore Company Secrets, Snowden (ENG)The European answer to journalist Bob Woodward. David Leigh was recently rewarded with the ... Läs mer

GRÄV 2014 – Anfall, bakhåll eller tålamod?

2014-08-15

Anfall, bakhåll eller tålamod? (Sophia Djiobaridis, Helena Gissén, Daniel Velasco, Björn Häger) Läs mer

GRÄV 2014 – Invignings debatt

2014-08-15

INVIGNING. Debatt: Efter mordet på Nils Horner – hur kan korrespondenternas riskfyllda arbete Läs mer

Äldre videoklipp