Nyhet

Grävgeneral tar nya tag

2020-09-14

Pandemin satte stopp för Gräv i Borås i våras, men till helgen är det dags för Digigräv, med många av de medverkande som var inbokade till Borås. Scoop talade med grävgeneralen Hanna Grahn om det nya läget.

När beslutet togs att skjuta upp årets grävseminarium till september på grund av covid-19 var det bara en dryg vecka kvar till evenemangets egentliga startdatum. Regeringen hade precis meddelat förbud mot allmänna sammankomster med fler än 500 personer och seminariet, som vanligtvis samlar 500–800 deltagare, hade ingen chans.

Grävgeneralen Hanna Grahn, som till vardags är agendachef på Borås Tidning, kände hur luften gick ur henne.

– Det är klart att den gjorde det. Även om det finns större problem i världen än så var det en smäll. Vi var i princip helt klara med planeringen. Men även om vi inte kunde göra något med tanke på regeringens beslut var det självklart att det inte skulle bli något Gräv då, utifrån läget. Nu får vi ta nya tag, det är så det funkar, säger Hanna Grahn.

När det senare stod klart att Gräv skulle bli digitalt tillsattes en speciell arrangörsgrupp för Digigräv. Förutom Hanna Grahn ingår bland andra grävgeneraler från de senaste åren, personer från FGJ:s styrelse och föreningens ordförande Fouad Youcefi.

– Det engagemang som finns i den lokala arrangörsgruppen bygger väldigt mycket på att det finns ett fysiskt gräv i Borås. Den gruppen kommer att fortsätta arbeta med nästa Gräv i stället. I år samlar vi samtidigt på oss nya kunskaper om hur ett digitalt Gräv kan se ut, säger Hanna Grahn.

Det är redan bestämt att Grävseminariet 2021 ska äga rum i Borås. Hanna Grahn hoppas att det faktiskt ska kunna bli av och planeringen utgår just nu från att det ska vara möjligt att hålla ett Gräv på plats.

Oron för massavhopp från Digigräv har inte besannats. När Scoop lämnades till tryck fanns 570 anmälda deltagare, inklusive föreläsare, och bara ett fåtal hade valt att backa från sina anmälningar.

– Oavsett pandemi finns ju behovet för journalister att vidareutvecklas och lära nytt. Ett digitalt möte är inte lika bra som ett verkligt, men det är mycket bättre än ingenting, säger Hanna Grahn.

Digigräv har kvar några av de internationella gästerna från det uppskjutna evenemanget. Huvudtalaren Maria Ressa från Filippinerna liksom David Enrich från New York är med på länk. Det kommer att finnas fyra parallella spår stora delar av tiden och enligt Hanna Grahn lär det bli svårt att välja bland programpunkterna eftersom många föreläsningar kommer att vara så intressanta. Så vad skiljer ett digitalt Gräv från ett fysiskt Gräv i praktiken?

– Ett vanligt Gräv innehåller en hel del hands-on-föreläsningar och workshops. Det blir kanske inte sådant i samma utsträckning när det blir digitalt. Det är också ett mindre program med lite tajtare tidsramar än ett vanligt gräv. Vi har frågat oss hur mycket man orkar med när det är digitalt.

En annan skillnad mot ett vanligt Gräv är den avslutande Guldspadegalan och tillhörande trerätters middag. I stället för att ligga sist på lördag kväll hålls prisutdelningen på fredag eftermiddag klockan fyra.

– Det bygger på en bedömning att många då är kvar på sina redaktioner och att det kan vara kul att titta på galan tillsammans med sina kollegor. Vi hoppas att vi ska ha de nominerade med oss digitalt i livesändningen. Vi arbetar febrilt på det.

Men kan det bli en glammig gala när det är på distans och alla medverkande sitter på varsitt håll?

– Vi har pratat om det där flera gånger. Tanken är att det ska vara så festlig stämning som det bara går. Och storheten för dem som vinner en guldspade finns ju kvar.

Många besökare brukar uppskatta snacket med kollegor i pauserna, hur blir det med det?

– Vi har tankar om att öppna digitala rum för mer spontana möten, antingen under lunchen eller på andra tider i programmet. Kanske blir det med en moderator som väcker frågor. Det är inte helt klart än.

Den största utmaningen med Digigräv är annars att det krävs mycket teknisk kompetens för att allt ska klaffa, berättar Hanna Grahn. Tidspressen kring omställningen har också varit en utmaning. När den här artikeln skrivs håller man som bäst på att slå fast vilka tekniska lösningar som kommer att användas. Sannolikt blir det via Zoom och det kommer där att finnas möjlighet att ställa frågor i anslutning till föreläsningarna.

Även om Digigräv innebär en ovälkommen omställning är det inte enbart negativt.

– Vi som jobbar med detta bygger ju erfarenheter som vi med all säkerhet kommer att kunna använda på andra sätt i framtiden. Det är också enklare för internationella gäster att delta digitalt än att flyga över halva jorden för att vara med, säger Hanna Grahn.

Nästa fysiska grävseminarium äger rum den 16–17 april 2021 i Borås om allt går enligt planerna.

Tror du att det finns ett extra stort sug efter ett fysiskt gräv nästa år när man inte kan träffas i år?

– Det tror jag absolut. Jag tror att många verkligen uppskattar att vara på plats under två hela dagar och diskutera frågor som är yrkesmässigt viktiga.

Planerar ni för ett Digigräv även 2021 om covid-19 skulle fortsätta att sätta allt på undantag?

– Tanken har slagit oss, och i så fall bygger vi viktiga erfarenheter nu som vi kan ta med oss till nästa år, men det är ännu för tidigt att planera för det.

Digigräv hålls 18–19 september. Läs mer här!

Av Kolbjörn Guwallius

Foto: Borås Tidning