Nyhet

SVT-reportrar nominerade till internationellt grävpris

2020-09-24

I våras avslöjade de att minst 25 statliga myndigheter anlitat företag som svartlistats för korruption i biståndsprojekt. Nu är Marja Grill och Carolina Jemsby, reportrar på SVT, nominerade till den italienska organisationen Documentari Inchieste Giornalismis, DIG, pris i klassen korta reportage.

– Jag är jätteglad, säger Marja Grill till Scoop.

– När Carolina kom till mig med storyn att svenska företag var insyltade i internationella mutaffärer så kändes det som en viktig story, särskilt som svenska företag ofta har en hög svansföring utåt. Sen började vi granska hur mycket svenska myndigheter visste om det och det förvånade oss verkligen hur aningslösa det skulle visa sig att de var.

Marja Grill och Carolina Jemsby var även nominerade till en guldspade i år för reportaget “För barnens bästa”, om brister inom socialtjänsten i en rad kommuner, och Carolina Jemsby dessutom för Uppdrag gransknings reportage “Tranståget och tonårsflickorna” tillsammans med Karin Mattisson.

Marja Grill är en återkommande medarbetare i Scoop med sina och maken Mikaels Grilltips för grävande journalister.

Och det är inte allt från SVT. Bland de nominerade i klassen långt reportage återfinner vi Uppdrag gransknings guldspadebelönade reportage om Swedbank och penningtvätt kopplad till ryska oligarker, Ukrainas förre president Janukovitj och Donald Trumps före detta rådgivare Paul Manafort. Axel Gordh Humlesjö, Joachim Dyfvermark, Linda Larsson Kakuli och Per Agerman har chans på det priset.

Den 10 oktober presenteras vinnarna på DIG 2020, en dokumentärfilmsfestival för granskande journalistik, som hålls i Modena i Italien.

Daniel Wiklander

Foto: SVT