Nyhet

Prisregnet över Uppdrag gransknings Swedbank-gräv fortsätter

2020-10-13

Uppdrag gransknings gräv om Swedbanks roll i omfattande penningtvätt fortsätter erkännas internationellt. Först Emmy-nomineringen, som dock inte räckte ända fram – och nu helgen som gick belönades reportaget med den italienska organisationen Documentari Inchieste Giornalismis, DIG, pris i klassen långa reportage.

Det är fler inblandade än så i en tv-produktion, men pristagarna på den italienska galan var Axel Gordh Humlesjö, Joachim Dyfvermark, Linda Larsson Kakuli och Per Agerman.

– Det är enormt kul att vårt jobb fortsätter att uppmärksammas internationellt. Temat penningtvätt är ju inte en fråga bara för ett enskilt land, utan i högsta grad ett globalt problem, säger researchern Per Agerman till Scoop.

– Det är också häftigt att en produktion med begränsade resurser kan slå sig fram i konkurrens med världens tv-jättar. Som researcher måste jag berömma UG:s team som kunde göra tv av all den data vi satt på.

Hemma i Sverige fick Swedbank-reportaget nyligen en guldspade i klassen Etermedia riks dokumentär.

Även ett annat SVT-reportage var nominerat till DIG – Marja Grills och Carolina Jemsbys gräv om att statliga myndigheter anlitat företag som är svartlistade för sin inblandning i korruption. Det blev dock utan pris.

Bilden: Per Agerman. Foto: Daniel Wiklander.

Daniel Wiklander