Nyhet

Äntligen fick Sjöfartsverket sitt diplom

2017-09-20

Årets Rullgardin 2015 tilldelades Sjöfartsverket. I samband med en uppföljning av tidigare granskningar överlämnade SVT:s Ali Fegan diplomet till Sjöfartsverkets kommunikationsdirektör Ulrika Ekström.

Myndigheten erhöll den mindre smickrande utmärkelsen efter att SVT:s Uppdrag granskning granskat upphandlingar och inköp av helikoptrar.

Utmärkelsen är Föreningen Grävande Journalisters sätt att uppmärksamma och visa sitt stöd för den granskande journalistiken. FGJ anser att Sjöfartsverkets hanterande av situationen uppfyller kriterierna för Årets Rullgardin:

”Sjöfartsverket har motarbetat den granskande journalistiken i samband med stora och viktiga inköp av räddningshelikoptrar. Sjöfartsverkets ledning har genom sitt agerande begränsat möjligheterna till insyn genom att aktivt försvåra den journalistik som avslöjar eller skildrar väsentliga missförhållanden som allmänheten förut inte känt till.”

Under 2015 har Sjöfartsverket visat prov på ihärdigt och mångsidigt motstånd mot granskning. Myndigheten har i strid med gällande lagar och regler försvårat allmänhetens insyn genom att både ljuga om och hemlighålla avgörande uppgifter, dokument och händelser.

Sedan utmärkelsen instiftades har Hässleholm (2014), Sjöfartsverket (2015) och Polisregion Mitt (2016) tilldelats Årets Rullgardin. Årets Rullgardin 2017 delas ut under Grävseminariet i Helsingborg 13-14 april 2018.

I december öppnar anmälan där vi vill att våra medlemmar föreslår lämpliga kandidater till Årets Rullgardin 2017.