Nyhet

FGJ reser till Zambia

2014-11-10

FGJ utökar ständigt sitt internationella kontaktnät. Den senaste kontaktresan gick till Zambia. Förhoppningen är att det ska leda till ett större internationellt utbud på framtida grävseminarier.

Förra veckan åkte tio representanter för olika svenska organisationer till Lusaka, Zambia, i syfte att träffa zambiska kultur- och medieaktörer. Valeria Helander från FGJ var en av deltagarna.

valeria2

Målet med resan, som anordnades av Svenska Institutet, var att koppla samman svenska och zambiska organisationer och förhoppningsvis inspirera till ett samarbeten mellan organisationerna. I förlängningen är förhoppningen att samarbetet ska kunna utökas med stöd från Svenska Institutets program Creative Force.

För dig som är medlem i FGJ innebär vårt samarbete med SI/Creative Force ett större internationellt utbud på grävseminarierna. På Gräv2014 i Umeå fanns till exempel ett särskilt spår för grävjournalister från Mellanöstern. Det samarbetet vill vi fördjupa och utveckla i framtiden.

Du kommer att märka det tydligt om du besöker Gräv 2015 i Jönköping.

valeria1

Zambia är ett relativt öppet och fredligt Afrikanskt land, med ett aktivt kultur- och medieliv. Men det finns en avsaknad av grävande journalistik, något som i förlängningen är skadligt för demokratin och landets utveckling. Förhoppningen med resan var att träffa zambiska medieaktörer som var villiga att utveckla den grävande journalistiken i Zambia. Vilket vi gjorde. Bland andra magasinet Bulletin and Record och organisationen Junior Reporters var väldigt intresserade av ett samarbete med FGJ.

Om detta samarbete blir av och hur det i så fall kommer att se ut får framtiden utvisa. Men förhoppningen är att det kommer flera zambiska journalister till Gräv i Jönköping i mars.

De andra organisationerna som var med på kontaktresan var: Män för jämställdhet, Region Västerbotten, LL Mediaproduktion, SELAM, Reportrar utan gränser, Unga Klara, Global Reporting, Varbergs kommun och Musikföreningen Spiderdogs.

Berättat av Valeria Helander (Foto: Julia Björne)