Nyhet

Grävscenen på Bokmässan – större än någonsin

2018-09-21

Nu välkomnar vi alla FGJ:s medlemmar till Mediedagarna i Göteborg med ett fullspäckat program om grävande journalistik.

Vi kommer ha samtal och föreläsningar om offentlighetsprincipen, Palme-gräv, hackers, sportjournalistik och mycket mycket annat. Hos oss på Grävsecenen träffar du Mattias Göransson, chefredaktör på magasinet Filter, Thomas Bodström tidigare justitieminister, Uppdrag gransknings nya programledare Ali Fegan och naturligtvis en rad FGJ-kollegor som bryr sig om grävande journalistik.

– Det här blir som ett extra mini-grävseminarium som dessutom i princip är gratis för våra medlemmar, säger Fouad Youcefi, ordförande i FGJ.

Sent i september innebär skarpare luft, gulnande löv – och för den som tar sig till Göteborg årets största media- och litteraturhändelse Bok- och Biblioteksmässan. Inom ramen för blocket Medier i fokus bjuder FGJ på ett fullspäckat program på Grävscenen, i år mer omfattande än någonsin.

Här kan du träffa före detta justitieministern och deckarförfattaren Thomas Bodström, Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, flyktingaktivisten Fatemeh Khavari och Bosse Lindquist, belönad med Stora journalistpriset för SVT-dokumentären om den så kallade Macchiariniskandalen på Karolinska institutet. Sportjournalisten Olof Lundh på TV 4, aktuell med boken Allsvenskan enligt Lundh, berättar om vilka i sportvärlden som verkligen borde granskas – och varför.

Hösten 2017 briserade bomben #metoo i Hollywood, och chockvågorna spreds över världen ända till Gamla stan i Stockholm och Svenska Akademien. Men nära 40 år innan anklagelserna riktades mot filmproducenten Harvey Weinstein och mot svenska kulturprofiler publicerade kvinnorna på Aftonbladet Dokumentet – en samling vittnesmål om sexuella trakasserier och en destruktiv alkoholkultur på redaktionen. Nu ges den ut som bok, och Karin Alfredsson och Maria Schottenius, två om var med, berättar om hur Dokumentet togs emot 1978.

Mordet på statsminister Olof Palme i februari 1986 är ännu olöst – eller? Magasinet Filter anser sig ha hittat mördaren, och namngav honom tidigare i år. Hör reportern Thomas Pettersson och chefredaktör Mattias Göransson om det mer än decennielånga grävprojektet, och om boken Den osannolika mördaren.

En journalist som bland mycket annat även grävde i Palmemordet var Stieg Larsson, tidskriften Expos grundare och – efter sin för tidiga bortgång 2004 – världsberömd thrillerförfattare. Journalisten och författaren Jan Stocklassa fick tillgång till Stieg Larssons researcharkiv om mordet och har fortsatt gräva i hans anda.

Andra ämnen på Grävscenen under torsdagen och fredagen är situationen för fristående journalistik i Ryssland, högerextrema poddar och youtube-kanaler, hackers, offentlighetsprincipen och de ökande hoten mot demokratin.

Visa presskort – gå gratis!
Journalister som inte har uppdrag att bevaka mässan är välkomna att besöka utställningshallarna under en dag utan kostnad. Biljett hämtas i Press Centre mot uppvisande av presskort eller motsvarande.

Medlemmar i Svenska Journalistförbundet erbjuds att köpa seminariekort med 50 procents rabatt på ordinarie pris. Seminariekorten köps på plats på Svenska Mässan, vid försäljningsdisken i entré 5, plan 2.

– Det här blir som ett extra mini-grävseminarium som dessutom är gratis för alla våra medlemmar, säger Fouad Youcefi, ordförande i FGJ.

– Jag hoppas många tar chansen att delta.

Bilderna: Från vänster: Frida Sundkvist, reporter på Expressen, Bosse Lindquist, SVT, Maria Schottenius, en av författarna till Dokumentet, och Ali Fegan, Uppdrag Granskning. Foto: Alex Ljungdahl, Johanna Hanno, Fredrik Funck, Sofia Sabel.

Grävscenen – hela programmet:

TORSDAG

Där fake news-maskineriet möter lifestyle-influencers

Torsdag den 27 september kl 10:00–10:30

Mediebevakningstjänsten Signal Signal ger en rykande färsk inblick i hur det talade medielandskapet – podcasts och Youtube-kanaler – drabbas av mörka destabiliserande propagandakrafter.

Anstormningen av fake news ställer allt högre krav på källkritik och förståelse runt hur och var nyheter uppkommer. Skriven högerextrem media är väl känd och analyserad. Men vilka diskussioner sker i talad och rörlig media så som i poddar och på Youtube?

Signal Signal är världens första mediebevakningstjänst som gör talad och rörlig media sökbar på riktigt – Youtube, podcasts, radio och TV. Vi transkriberar tusentals källor till text dagligen. I vårt arkiv finns 800 miljoner transkriberade ord som ger en unik ingång till vad som faktiskt sägs i svensk media.

Medverkande: Tor Rauden Källstigen och Klara Riddermark.

Arrangör: Signal signal

Tomma stolar

Torsdag den 27 september kl 10:30-11:00

I samarbete med RUG

Arrangör: FGJ och RUG

Vem är det egentligen som luras på nätet?

Torsdag den 27 september kl 11:00-11:30

Åsa Larsson, från Metros flerfaldigt prisbelönta Viralgranskaren och aktuell med boken Viralgranskarens handbok, går igenom vem som luras på nätet, hur och varför fejkade eller missvisande påståenden spridits i Sverige de senaste åren och ger tips på hur du själv kan genomskåda bluffar och lögner.

Medverkande: Åsa Larsson

Arrangör: Metro

Nära granskningar som berör

Torsdag den 27 september kl 11:30-12:00

Hur gör man granskande journalistik i en tid präglad av filterbubblor och hård polarisering? Journalistik som kommer nära, ger flera perspektiv och inte ryggar för känsliga ämnen och – kanske viktigast av allt – låter läsaren tänka själv. Hör Expressens team berätta om sina senaste avslöjanden om överklassen, förorterna och de högerextrema, och om sina arbetsmetoder och de väldigt speciella reaktioner de har stött på de senaste åren.

Medverkande: Christofer Brask, reportagechef, och Frida Sundkvist, reporter grävgruppen samt Federico Moreno, reporter Expressen och Kvällsposten.

Arrangör: Expressen

Ali är “nya Janne”

Torsdag den 27 september kl 12:00–12:30

Hör Uppdrag gransknings nye programledare Ali Fegan berätta om hur det är att ta över efter en ikon, hur han ser på framtiden för den granskande journalistiken och hur han vill utveckla UG.
Medverkande: Ali Fegan + moderator
Arrangör: FGJ

Den osannolika mördaren – om Skandiamannen och mordet på Olof Palme

Torsdag den 27 september kl 12:30–13:00

Trots att Stig Engström stämde in på signalementet av Olof Palmes mördare, befann sig på brottsplatsen och ljög om sina egna förehavanden avfärdades han av Palmeutredarna som ”inte relevant i sammanhanget”. Efter tolv års research och intervjuer med uppemot 200 personer lyckades Thomas Pettersson bevisa att polisens avfärdande av Engström var ett horribelt polismisstag, och att sanningen är den motsatta: Stig Engström är den i högsta grad sannolika mördaren.

Här beskriver Thomas Pettersson sitt unikt omfattande grävprojekt, tillsammans med Mattias Göransson som under sex år deltagit i arbetet och är redaktör för den nyutgivna boken Den osannolika mördaren.

Medverkande: Thomas Pettersson och Mattias Göransson.

Arrangör: Föreningen grävande journalister

Det sociala grävet

Torsdag den 27 september kl 13:00–13:30

Hur får man folk att läsa om ämnen som egentligen inte “borde funka” i sociala medier? Journalisten Thomas Arnroth tar sig an historier som andra tackar nej till, för att de är för komplicerade, för alldagliga eller för att det inte finns någon tydlig syndabock. Här berättar han inspirerande om konsten att presentera ett gräv i olika format på sociala medier: på 100 000 tecken i text, i en 20 minuters minidokumentär, på 1 minut på Facebook eller i ett story-ark på Instagram.

Medverkande: Thomas Arnroth, samhällsreporter på KIT som utsågs till Årets journalist 2016.
Arrangör: KIT

Att vara queer och på flykt

Torsdag den 27 september kl 13:30–14:00

Reportern Khaled Alesmael flydde från Syrien och kom till Sverige där han snabbt började jobba som granskande journalist på SVT Uppdrag granskning. Hör honom berätta om sin nya bok Salemlik, där han återberättar hur det är att vara homosexuell och på flykt undan IS.

Medverkande: Khaled Alesmael, reporter från Syrien som i Sverige bland annat arbetat på Ottar och Uppdrag granskning.
Arrangör: Leopard förlag

Hackers – hot mot demokratin eller de nya journalisterna?

Torsdag den 27 september kl 14:30–15:00

Att ta sig in i själva kärnan av ett lands digitala nätverk och där avslöja hur landet ifråga i hemlighet spionerar på sin egen befolkning leder rimligen till ett scoop. Men det är ett lagbrott, och kräver sofistikerade teknologiska kunskaper som inte lärs ut på Journalisthögskolan.
När allt mer av våra relationer och samhället i stort digitaliseras – blir förmågan att hacka en förutsättning för att granska makten?

Mattias Beijmo berättar en osannolik och rafflande historia om arbetet med ”De kan inte stoppa oss” (Volante) som med hjälp av okonventionella, teknologiska, metoder avslöjat en ny, digital, vapenindustri där Sverige håller på att ta ledartröjan.

Medverkande: Mattias Beijmo
Arrangör: Volante

Så skapas ett scoop

Torsdag den 27 september kl 15:00–15:30

Under våren 2017 kunde Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad avslöja hur företag används för att begå ekobrott, bland annat hur ekobrottslingar skickade in förfalskade årsredovisningaroch nyttjade en myndighetstjänst för att kapa i princip vilket företag som helst. Artiklarna fick ett stort nationellt genomslag. Få vet att det är tack vare Bisnode som artiklarna ens kunde skrivas.

På seminariet berättas hur journalisterna kunde komma åt infon de behövde med hjälp av Bisnode och vilka kraftfulla åtgärder myndigheterna fått vidta för att förebygga denna typ av ekobrott.

Medverkande: Christian Zittenbaum jobbar som utbildningsspecialist på Bisnode. Han föreläser inom ekobrott, research och utredning och har över 12 års erfarenhet. Vid flertalet tillfälle har han också varit rådgivare och inspiratör till avslöjande inom både tv, radio och tidningar.

Stefan Lundberg har över 30 års erfarenhet av utredning av ekobrott. Han har arbetat som operativ åklagare och har även haft olika ledande befattningar inom Ekobrottsmyndigheten. Idag är han en av dem som leder myndighetens brottsförebyggande arbete och bistår ofta med sin kunskap gentemot media.
Arrangör: Bisnode (InfoTorg)

Arvet efter Stieg Larssons Palmeutredning

Torsdag den 27 september kl 15:30–16:00

Fram till sin bortgång 2004 arbetade Stieg Larsson med att lösa Palmemordet.
Journalisten och författaren Jan Stocklassa fick tillgång till succéförfattarens arkiv, gick igenom det – och har fortsatt arbetet som han tror att Stieg hade gjort det.

– Vissa människor liknar det vid ett virus, säger Jan Stocklassa. Om du börjar läsa om Palmemordet är det svårt att sluta. Det hände Stieg och det hände mig. Stieg ägnade fallet arton år. Jag har ägnat det åtta år och ett par tusen timmars research. Inte undra på att polisutredningen är världens mest omfattande. Till och med större än den om mordet på John F. Kennedy.

Jan Stocklassa, född 1965, har ett förflutet som bland annat diplomat och affärsman.
Under sin tid på Svenska Handelsrådet i Prag (1997–2003) stötte han på en korruptionshärva där Saab var inblandat, som Stocklassa sedan gjorde fiktion av i boken ”Gripen av Prag”.
Arrangör: Bokfabriken

En myndighet bland vapen – att granska svenska affärer i en diktatur

Torsdag den 27 september kl 16:00-16:30

Sveriges Radios program Kaliber granskade Luftfartsverkets samarbete om civil flygledning i Förenade Arabemiraten och hittade kopplingar till både militärindustrin och vapenbolag i diktaturen som ligger i krig. Reporter Sofia Boo och redaktör Annika H Eriksson berättar om utmaningar och svårigheter.

Medverkande: Sofia Boo och Annika H Eriksson
Arrangör: SR Kaliber

Almedalsveckan och medierna – ett halvt sekel av hatkärlek

Torsdag den 27 september kl kl 16:30–17:00

Demokratin fyller hundra år, och demokratins festival Almedalsveckan fyller 50. Medierna har blivit en allt viktigare del av Almedalsveckan och flera mediehus, inte minst public service, spenderar stora medel och energi på att bevaka, eller kanske till och med skapa, Almedalen.

Hur har relationen mellan Almedalsveckan och medier utvecklats över tid? Vad är medias bidrag till Almedalsveckans utformning och rykte?

Hur är förhållandet mellan journalister och politiker under tillfällen som Almedalen? Med utgångspunkt i nyutgivna antologin “Almedalen – makt, magi och möten” samtalar några av författarna kring spänningsfältet mellan politiker, journalister och demokratin med Almedalsveckan som exempel.

Medverkande: Lena Lid Falkman, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, redaktör för Almedalen – makt, magi och möten

Erik Fichtelius, journalist, tidigare vid UR, SVT, JMK, Utgivarna

Tomas Falkman, projektledare för forsknings och utvecklingsprojektet Plats för Innovation vid IMIT, Innovation in Management and Technology

Brit Stakston, mediestrateg, VD för utrikesreportagesajten Blank Spot Project

Per Schlingmann, politisk strateg och författare, känd för arbetet bakom Nya Moderaterna och nu för sina politiska deckare

Arrangör: Handelshögskolan i Stockholm

FREDAG

Svälten då och nu

Fredagen den 28 september kl 10:00-10:30

Svälten – hungeråren som formade Sverige (Albert Bonniers förlag) handlar om missväxtåren 1867–1869 och om de som inte utvandrade till Amerika, utan blev kvar och svalt. Författaren Magnus Västerbro berättar om en tid då samhällsklyftorna var större än de någonsin varit – och då Sverige som nation som följd av det var på väg att gå under. Idag rör vi oss i riktning mot ökade klyftor igen, och vad som hände under nödåren på 1860-talet kanske kan fungera som varning.

Medverkande: Magnus Västerbro + moderator
Arrangör: Albert Bonniers förlag

Att hitta

Fredagen den 28 september kl 10:30–11:00

När vi alltid har tillgång till en gps, vad gör det med vår förmåga att gå vilse? Andreas Ekströms nya bok “Att hitta” (Weyler) handlar en hel del om internet – men inte bara. Den handlar också om kartor, och verkligheter, och konst. “Att hitta” är en journalistisk essä om digitalisering – men ännu mer om människor. Författarens sakta döende lever spelar också en viktig roll.

Medverkande: Andreas Ekström
Arrangör: Weyler förlag

Hur ska vi modernisera offentlighetsprincipen?

Fredagen den 28 september kl 11:00–11:30

Sverige har världens äldsta offentlighetsprincip. Utan den skulle vi helt sakna insyn i hur offentlig makt hanteras.

Men äldst är inte bäst. Medan andra länder ökat allmänhetens insyn har Sverige gått åt motsatt håll. I dag kan korruption och brott döljas med sekretess. I massor av offentligt finansierad verksamhet saknas insynsmöjlighet.

Det är inte acceptabelt. Genom att lära av andra kan vi vända utvecklingen.

Medverkande: Mats Amnell, projektledare för Offentlighetsjouren + moderator
Arrangör: FOJO medieinstitut

Dokumentet – det var vi som var först med #metoo i Sverige

Fredagen den 28 september kl 11:30–12:00

Dokumentet slog ned som en bomb på Aftonbladets redaktion. Det var en grupp kvinnor som gått ihop och bestämt sig för att dokumentera sina personliga erfarenheter på av supande och tafsande män på arbetsplatsen. De träffades i smågrupper och större möten och diskuterade. De skrev texter om och intervjuade varandra. Så samlade de ihop pengar för att kunna trycka upp 400 exemplar och dela ut till alla kollegor.

”Den 8 maj 1978 var det ovanligt tyst på Aftonbladets redaktion. Ett stencilerat dokument låg på alla skrivbord. ‘Om vårt liv på Aftonbladet, av kvinnorna på Aftonbladets reaktion’ stod det på det röda omslaget och på sidorna fanns vittnesmål om sexuella trakasserier och en djupt rotad alkoholkultur på arbetsplatsen.”

Nu ges Dokumentet ut som bok på Norstedts, 40 år efter att det först publicerades. Hör kvinnorna som var med då allt började berätta om framgångarna, och bakslagen, för feminismen inom media.

Medverkande: Karin Alfredsson och Maria Schottenius
Arrangör: Norstedts

Så skrivs kriminalhistoria

Fredagen den 28 september kl 12:00–12:30

Thomas Bodström berättar om sin och Lars Olof Lampers bok Sommarstugemordet i Arboga, och hur man går tillväga för att dokumentera och berätta om allvarlig brottslighet utan att det blir för sensationslystet. Samtal förs även om varför det är viktigt att skriva sådana böcker, och hur den svåra etiska balansen ser ut mellan allmänhetens rätt att få veta och de drabbades sorg och smärta.

Medverkande: Thomas Bodström
Arrangör: Norstedts

Är sportjournalistik riktig journalistik?

Fredagen den 28 september kl 12:30–13:00

Olof Lundh, aktuell med boken Allsvenskan enligt Lundh, argumenterar för varför sportjournalistik faktiskt är riktig och viktig journalistik, varför det görs så få sportgranskningar och vilka inom sportvärlden som borde granskas – och varför.
Medverkande: Olof Lundh + moderator
Arrangör: Albert Bonniers förlag

Att gräva i historien

Fredagen den 28 september kl 13:00–13:30

Dokumentären De värnlösa skildrar rasbiologins följder. Historien riskerar att upprepa sig. Författarna Roland Buti, Schweiz och Lilian Montmar samtalar om vikten av forskning om nazismens ideologiska grunder och människosyn. Har bara de friska och arbetsdugliga rätt att leva?

Samtalsledare Benita Funke, kulturråd Schweiziska Ambassaden.

Medverkande: Lilian Montmar, Roland Buti (genom tolk) och samtalsledare Benita Funke, kulturråd på Österrikiska Ambassaden.
Arrangör: Österrikiska Ambassaden, Schweiziska Ambassaden och Bokförlaget Alerta

Macchiariniskandalen

Fredagen den 28 september kl 13:30–14:00

För avslöjandet av Macchiariniaffären tilldelades Bosse Lindquist Stora journalistpriset. På Grävscenen berättar han om arbetet med dokumentären, om tystnadskulturen på Karolinska och hur man gör för att komma nära en psykopat.

Medverkande: Bosse Lindquist + moderator
Arrangör: Albert Bonniers förlag

Har svenska medier beröringsskräck?

Fredagen den 28 september kl 14.00–14.30

Hur öppet och tolerant är det svenska medieklimatet? Frågan ställs av den kända danska journalisten Cathrine Gyldensted, en av pionjärerna bakom ”constructive journalism”. När hon utbildat svenska kolleger har frågan om beröringsskräck ständigt kommit upp i diskussionerna.

Om svenska journalister väjer för känsliga frågor, vilka konsekvenser får det för samhället?

Är alternativet att journalisterna riskerar bli megafoner för nätmobbare och ”alternativa sanningar”?

Deltagare: Cathrine Gyldensted, Janne Josefsson, SVT och Anders Lindberg, Aftonbladet.

Arrangör: FGJ och SVT

Varför håller demokratin på att försvinna?

Fredagen den 28 september kl 14.30–15.00

Henrik Arnstad redogör för det sexåriga arbetet med boken Hatade demokrati (Norstedts) och berättar varför demokratin monteras ner i världen och i Sverige. Vilken är mediernas roll i denna process?
Medverkande: Henrik Arnstad, journalist och författare.
Arrangör: Norstedts

Ljusglimtar av fristående journalistik i Ryssland

Fredagen den 28 september kl 15:00–15:30

Ryssland rankas kontinuerligt lågt på listor som mäter pressfrihet. Självcensur, mord på journalister, ägarstyrd publicering ger en mörk bild av situationen för fri media i dagens Ryssland. Ljusglimtar finns dock, där god fri journalistik skapas och förändrar.

Medverkande: Tim Andersson, ordförande och projektkoordinator Barents Press Sverige
Tatiana Britskaia, stringer och frilansande journalist i Murmansk, Ryssland
7×7, ett fristående nätverk av medborgarjournalister och frilansare i hela nordvästra Ryssland
Arrangör: Journalistföreningen Barents Press Sverige

Att porträttera en ikon, Johanna Palmström om Gudrun Schyman

Fredagen den 28 september kl 15:30–16:00

Det har tagit journalisten Johanna Palmström 10 år att porträttera Gudrun Schyman, hon har följt henne från åren i folkrörelser och bokstavsvänstern, via Vänsterpartiet till Feministiskt initiativ. Hur sammanfattar man en ikons liv? Hör Johanna berätta om sitt arbete med boken.
Medverkande: Johanna Palmström
Arrangör: Leopard förlag

Hur har media hanterat ensamkommande?

Fredagen den 28 september kl 16:00–16:30

Sammanfattning: Fatemeh Khavari är talesperson i Sverige för ensamkommande, och har bland annat blivit intervjuad i Uppdrag granskning. Här redogör hon för sin bild av hur media har hanterat de svåra frågorna kring ensamkommande, avvisningar och åldersbedömningar.
Medverkande: Fatemeh Khavari, aktuell med boken Jag stannar till slutet
Arrangör: Norstedts

Så gräver du djupare – hur en krimhistoria blir en bok

Fredagen den 28 september kl 16:30–17:00

Djävulen sitter i detaljerna. Men det är detaljerna som gör en berättelse riktigt läsvärd. De kan du hitta på om du skriver skönlitteratur. Som fackboksförfattare måste du leta rätt på dem. Joakim Palmkvist, reporter i HD Sydsvenskans grävnav och författare till fem böcker om brott, berättar om att skriva true crime.

Medverkande: Joakim Palmkvist, aktuell med boken “Den vedervärdige boktjuven”.
Arrangör: Bonnier Bookery.

Med reservation för ändringar.