Nyhet

Janne och Karin gör som FGJ

2014-10-22

Projektet 100 Grävare blev en publiksuccé när FGJ bjöd in proffsgrävare och allmänhet till ett öppet seminarium i Hässleholm i somras. Nu kopierar Uppdrag granskning Öppet hus-konceptet för att få fler nyhetstips.

– Det var inte bara grävare som kom dit utan även minst lika många läsare som var mycket aktiva i diskussionen. Det visar att den granskande journalistiken är en angelägenhet för många, inte minst nu när den är så ansatt på grund av krisen i mediebranschen, säger uppdrag gransknings chef Nils Hanson.

Föreningen grävande journalister arrangerade eventet 100 Grävare till Hässleholm, för att sätta fokus på debatten kring tidningen Norra Skåne. 

Den debatten rasade i somras efter att tidningens egen kommungranskare omplacerats; till synes efter politiska påtryckningar mot tidningsledningen.

Nils Hansson var själv på seminariet, tillsammans med flera andra UG-profiler. Det här blir första gången som SVT:s redaktion för undersökande journalistik åker ut för att möta sin publik.

UG-redaktionens öppna hus handlar inte om någon tidningsskandal. Man vill visa upp sina arbetsmetoder, och väcka intresset för grävande journalistik i stort.

– Vi ser det som ett test. Faller det väl ut kommer vi att fortsätta med öppet hus på andra ställen i landet, säger Nils Hanson.

Programledarna Janne Josefsson och Karin Mattisson och flera andra profiler på Uppdrag granskning kommer att närvara. UG:s öppna hus hålls på Palladium i Växjö lördagen den 25 oktober.