Nyhet

“Lite aha-upplevelse och en ögonöppnare”

2014-12-05

FGJ:s datajournalistikdag på Poppius journalistskola fick lysande feedback av deltagarna. ”Otroligt välinvesterad tid. Nu slipper jag räkna med papper och penna. Excel borde ingå på utbildningarna”, sammanfattar en deltagarna i utvärderingen.

Intresset för att jobba med datadriven journalistik växer på redaktionerna, men ofta saknas kunskaperna. Vad gör man som journalist om ett Excel-ark med spännande data dimper ner i inkorgen?

Det här var utgångspunkten när Jens Finnäs från Journalism++ Stockholm och Linnea Heppling från SVT Pejl den 2 december ordnade grundkurs i Excel för journalister på Poppius journalistskola. Deltagarna fick lära sig att skapa egna databaser, sortera och filtrera, hitta nyheter i data, analysera med hjälp av pivottabeller och ta fram enkla visualiseringar.

Feedbacken efteråt var mycket positiv.

”Lite aha-upplevelse och en ögonöppnare för vilka stor möjligheter som finns.”

”Roligt att få se olika typer av material och hur man kan använda dem”

”Bra grundlig genomgång som funkar även för novisen.”

”Mycket matnyttigt!”

Jens Finnäs var som kursledare också nöjd efteråt.

– Jag är imponerad av deltagarna. På morgonen stod vi och förklarade hur man matar in data i ett kalkylark och på eftermiddagen analyserad deltagarna på egen hand stora material med hjälp av pivottabeller. Extra glädjande är det när man hör utrop som “det här kan vi ju göra nyheter på”.