Nyhet

Lyckat Grävhäng i Borås

2019-03-10

Under torsdagskvällen samlades ett trettiotal journalister i Borås tidnings lokaler för att vara med på Föreningen grävande journalisters andra Grävhäng.

Konceptet med att låta tre framgångsrika grävande journalister komma och föreläsa för kollegor har tidigare prövats i Stockholm med stor framgång, och kommer fortsätta poppa upp runtom i landet.

Torsdagen 7/3 var det alltså återigen dags, denna gång i Borås, där tre grävare berättade om sina senaste granskningar. Dessa var Anne Bengtsson på Borås Tidning, Henrik Bergsten på Uppdrag Granskning SVT och Daniel Olsson på GT/Expressen.

Tre spännande granskningar

Efter varje presentation följde en frågestund och diskussion, där många hade frågor om metoder som använts, reaktioner på reportagen och allmänna grävtips.

Anne berättade om sin granskning av islamistisk extremism i Skaraborg, där hon bland annat tipsade om hur man skapar förtroende hos utsatta grupper genom öppenhet och svårigheterna hon upplevt under granskningens gång då många var rädda för att prata. Här kan ni läsa reportaget: http://www.bt.se/boras/boraspolisen-tar-en-flicka-av-sig-hijaben-knackar-de-pa-dorren/?fbclid=IwAR2GZFkx-xGkBO_pdI-IVhrOCLXRoJ4mO4p-7zwxjo0cwf4S8OWbUPpCC58

Henrik Bergsten berättade om sitt och Lina Makbouls reportage om Gica, den hemlöse rumänske mannen som misshandlades till döds i Husqvarna och tipsade om hur han använt Adobe acrobat pro för att skanna igenom de drygt 700 sidor polisdokument som han fått ut i samband med granskningen. Se reportaget här: https://www.svtplay.se/video/20730184/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-20-en-tiggares-dod?fbclid=IwAR2WXO9VABfs8G29oUK3KYJGo7ZBxjRHgqJmp-CS2kONm0mmXyuwLMyb3OE

Och den mångårige kommungranskaren Daniel Olsson berättade om sitt avslöjande av bygglovsfusket i Lysekil där han genom att begära ut offentliga handlingar lyckats avslöja hur en politiker i kommunen delat ut falska bygglov. Här är granskningen: https://www.expressen.se/gt/barnfamiljens-bygglov-var-forfalskat-politiker-utreds/?fbclid=IwAR3RDoEtQjy6Ufs21cmucHjKaQ1tq7Pl3Ohq2u7zT01A9OZy95PubeANA7w

Bästa grävtipsen

Dessutom delade de tre grävarna med sig av sina bästa tips! Här kommer de:

Henrik Bergsten

  • Lämna redaktionen! Det är lätt att fasta vid datorn, ge dig ut i verkligheten.
  • Lär dig diariet. Ring till tjänstemännen och fråga; hur ser det ut på din skärm? Hur ser ert diarium ut? Vad kan du söka på?
  • Utkräv ansvar! Lägg det på rätt nivå och på rätt person. Lyssnarna/läsarna/tittarna förväntar sig det, och förtjänar det.

Anne Bengtsson

  • Välj ett ämne du är nyfiken på. Du ska tycka att det du granskar är skitspännande!
  • Ha struktur i ditt arbete.
  • Var inte hemlighetsfull i onödan. Dina kollegor kanske besitter massvis med information som skulle underlätta för dig.

Daniel Olsson

  • Begär ut handlingar. Lita inte bara på det tjänstemännen säger. Dessutom kan du hitta nya vinklar i de handlingar du får ut.
  • Banda allt!
  • Spara allt! Och gör det sökbart och digitalt.

Bonustips från Daniel: Logga allt!