Nyhet

Mansdominans på danska Grävarkonferensen

2015-11-20
Hej Jessica Ziegerer! Du har varit i Danmark, vad har du gjort där?
– Jag har varit på Grävarkonferensen i Köpenhamn som arrangeras av Föreningen för undersökande journalistik i Danmark. Dagen är fylld med seminarier och avslutas med en middag på kvällen där FUJ-priset delas ut.

Hur mår den danska undersökande journalistiken?

– Bra undersökande journalistik var det gott om. Jag kan till exempel nämna databasjournalistikjobbet som Ekstra Bladet gjort. Genom att söka kameror kopplade till alla danska ip-adresser hittade de danska övervakningskameror som ligger öppna på nätet för vem som helst att kika på. Ett annat exempel är DR P1 som i jobbet ”Våldtäkt on demand”, avslöjade hur filmade våldtäkter beställs i till exempel Thailand. Däremot var det en väldigt skev fördelning könsmässigt bland de nominerade till FUJ-priset.

Okej, hur såg det ut?

– De fem priserna togs hem av 14 män. En kvinna hade varit med i ett jobb, men var inte på plats. En femtedel av de nominerade var kvinnor.

Bästa föreläsningen?

– Då måste jag nog säga Kristoffer Egeberg på Dagbladet i Oslo som övertygade om hur mycket man kan göra med små resurser. Han berättade om när han avslöjade hur norska sjövärnets sålda krigsskepp hamnade hos en nigeriansk krigsherres och dennes privata flotta. Tidningen hade inte råd att göra research på plats, men Kristoffer Egeberg lyckades spåra båtarna via nätet och till och med hitta bilder på dem som visade var de hamnat. Han kunde också belägga att ett företag i England använts som mellanhand. Allt jobb gjordes hemifrån Norge.

Var det något som stack ut?

– Med ansiktet dolt av ett pärldraperi berättade den journalisten Anas Anas från Ghana om sina metoder för att wallraffa och avslöja missförhållanden i hemlandet. Senaste granskningen handlade om hur en rad domare tog emot mutor och friade brottslingar. Men hans metoder att efter avslöjandet samarbeta med polisen ifrågasattes också. Liksom beslutet att inte visa sitt ansikte.