Nyhet

Mer än 160 granskningar tävlar om sju Guldspadar

2019-01-16

Trots tuffa tider för mediebranschen tycks den grävande journalistiken i Sverige fortfarande vara vid god vigör. När fönstret för att tävla om 2018 års Guldspadar nu stängts har över 160 bidrag lämnats in.
– Det är i nivå med tidigare år och fantastiskt kul att så många hårt pressade redaktioner fortsätter att prioritera det viktiga granskande uppdraget. Även många mindre redaktioner verkar satsa på gräv, säger Bertholof Brännström, sammankallande i Guldspadejuryn.
Det innebär också att konkurrensen om grävpriset Guldspaden är stenhård. Extra tufft är det som vanligt i kategorierna Etermedia Riks där över 40 granskningar tävlar, och Storstadstidning med 26 bidrag.

– Här finns många stora avslöjanden som inte kommit i dagen utan duktiga undersökande journalister. Bredden är imponerande. Att vinna en Guldspade i de här klasserna kommer att vara extremt tufft.
Även i den andra Etermedia-kategorin, Lokal-klassen, tävlar ovanligt många granskningar, drygt 30 gräv, om Guldspaden. Det är fler än tidigare, vilket också glädjer eftersom den lokala journalistiken är minst lika viktig som den nationella och internationella.
– På många lokaltidningar och små redaktioner görs väldigt bra granskningar. Att man trots tuffa ekonomiska villkor satsar på den undersökande journalistiken är förstås glädjande, säger Bertholof Brännström.

20 gräv tävlar om spaden i kategorin Mindre dagstidning. I kategorin Nytänkare där man särskilt tittar på innovationer och hur kreativ redaktionen varit när det gäller metod och uttryck, har runt tio bidrag skickats in. I Magasinskategorin, tidigare Tidskrift, ska 14 bidrag göra upp om priset och i Bokklassen återfinns åtta fördjupade granskningar.
– Så vi vet vad vi nio i Guldspadejuryn har att göra de närmaste månaderna, säger Brännström som i början av mars släpper vilka bidrag som nominerats i de sju olika kategorierna.
Guldspaden är Föreningen Grävande Journalisters pris för att premiera god undersökande journalistik. Spadarna delas ut i sju olika kategorier vid Grävseminariet i Kalmar den 5-6 april.

För mer information, kontakta:
Bertholof Brännström
Sammankallande Guldspadejuryn
bertholof@bobmedia.se
+46702661178