Nyhet

Ny FGJ-kurs i höst: Hitta nyheten i Excelarket med Jens Finnäs

2015-08-20

Vad gör du när ett Excelark med tiotusen rader landar på ditt skrivbord? Hur hittar man nyheten? Och hur gör man för att skapa egna databaser som ett grävverktyg?

Den 11 september ordnar Föreningen Grävande Journalister en grundkurs i Excel och datajournalistik riktad till nyhetsreportrar och undersökande journalister.

FGJ har tidigare arrangerat Datajournalistikdagen med kursledare Jens Finnäs från Journalism++ och responsen var väldigt positiv från deltagarna.

 ”Lite aha-upplevelse och en ögonöppnare för vilka stor möjligheter som finns.”

 ”Roligt att få se olika typer av material och hur man kan använda dem”

 ”Bra grundlig genomgång som funkar även för novisen.”

 ”Otroligt välinvesterad tid. Nu slipper jag räkna med papper och penna. Excel borde ingå på utbildningarna”, sammanfattar en av deltagarna i utvärderingen.

Deltagarna fick lära sig att skapa egna databaser, sortera och filtrera, hitta nyheter i data, analysera med hjälp av pivottabeller och ta fram enkla visualiseringar.

Intresset för att jobba med datadriven journalistik växer på redaktionerna, men ofta saknas kunskaperna. Vad gör man som journalist om ett Excel-ark med spännande data dimper ner i inkorgen? Anmäl dig idag så får du reda på det den 11 september!

Kursledare: Jens Finnäs

När: 11 september, kl 9-16

Var: Poppius, Pustegränd 1-3 i Stockholm

Pris: 3.900 kronor

Hör gärna av dig till FGJ kansli om du har frågor!

kansli@fgj.se

Tfn: 070 9837654

Anmäl dig genom att skicka ett mejl till kansli@fgj.se!