Nyhet

Nytt FGJ-projekt utbildar azeriska journalister

2018-11-18

Under helgen 17-18 november pågår en grävutbildning för azeriska journalister i Tblisi, Georgien. Utbildningen är en del av föreningens nya samarbetsprojekt med IRFS, Institute for Reporters Freedom and Safety med stöd av Svenska Institutets program Creative Force.

– På senare tid har intresset för journalistik i Azerbajdzjan ökat. Vissa internationella medier har etablerat sig i landet och det skapar nya, duktiga journalister som intresserar sig för grävande journalistik. De vill gärna höja sin kompetens, men tyvärr har vi inga utbildningar för grävjournalister i Azerbajdzjan. Staten stoppar oss från att ha det, säger Hafiz Babali, grävjournalist på informationscentret Turan och medlem i IRFS.

Organisationer flyr utomlands

Projektet initierades av FGJ våren 2018 och syftet är att stötta och uppmuntra grävande journalister i Azerbajdzjan. Läget för azeriska journalister är allvarligt enligt Reportrar utan gränser, med stora påtryckningar från myndigheter, en inskränkt pressfrihet och godtyckliga fängslanden.

Azerbajdzjan låg på plats 163 utav 180 på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2018, vilket visar att hot och hat mot journalister är på en allvarligt hög nivå och de finns med på svarta listan, en lista över länder med allvarliga problem och en i princip icke-existerande pressfrihet.

– Det är inte möjligt för oss att få utbildningar av detta slag i Azerbajdzjan, eftersom regeringen inte tycker om grävande journalistik. De organisationer som försöker göra sådant här har alla flytt till andra länder, säger en deltagare som inte vill uppge sitt namn då hen fruktar för sin säkerhet.

IRFS bildades 2006 av journalisten och människorättsaktivisten Emin Huseynov, som numera lever i exil i Schweiz. Det är en NGO som arbetar för att främja pressfrihet och yttrandefrihet i Azerbajdzjan.

För farligt med utbildning i Azerbajdzjan 

FGJ:s samarbete med IRFS går ut på att anordna en fördjupande utbildning i grävande journalistik och även skapa en länk mellan azeriska och svenska journalister. Två personer som går kursen i Georgien kommer att bli inbjudna till Gräv i Kalmar 2019, för att där hålla seminarium och delta i paneler för att öka medvetenheten om situationen för journalister i Azerbajdzjan samt nätverka med svenska grävjournalister. Utbildningen hålls i Azerbajdzjans grannland Georgien på grund av säkerhetsläget för journalister i Azerbajdzjan.

FGJ har ordnat så att Miranda Patrucic från OCCRP föreläser under lördagen, medan Hafiz Babali håller i dag två. Föreläsningarna handlar bland annat om säkerhet på nätet, hur man följer pengaströmmar i länder med lite insyn och hur man lägger upp en bra dramaturgi på sitt gräv.

– Det finns så mycket korruption i  Azerbajdzjan att även om alla reportrar gjorde granskningar hela tiden skulle det fortfarande finnas saker att gräva i. När journalister tystas är det i slutändan allmänheten som förlorar på det. Varje utbildning och seminarium är till stor hjälp för azeriska journalister i deras kamp att berätta sanningen, säger Miranda Patrucic.