Nyhet

Så gjordes några av Sveriges bästa gräv

2016-04-05

Wallraffande sjukhusstädare, fejkade studiecirkelledare och ett ihärdigt kontaktsökande med utsatta i samhället finns att hitta i beskrivningarna av hur årets bästa gräv kom till.

Lär av de Guldspade-nominerade journalisternas arbete och läs själv hur alla gräven kommit till och utförts i detalj.

LITEN TIDNING

Elin Turborn på Västerbottens-Kuriren har rapporterat om omfattande fusk på Umeå-avdelningen av Studiefrämjandet och en påhittad studiecirkelledare vid namnet ”Gustav Gustavsson på Gustavsgatan”. “Jag kunde visa på orimligheten i verksamheten, exempelvis att föreningen Prei enligt inrapporteringen ska ha startat 37 nya studiecirklar i veckan och ha 256 studiecirkeltimmar varje dag året om”, skriver Elin Turborn. I grävet har en mängd olika metoder och redskap fått användas – läs mer om “Cirkelbluffen” här!

I “Barnen som väckte hatarna” skriver journalisterna Fedrico Moreno, Hussein El-Alawi och Jens Mikkelsen från Sydsvenskan och Helsingborgs dagblad om det uppmärksammade ingripandet på Malmö C. Här berättar de om svårigheterna att ta reda på två marockanska pojkars bakgrund: “Ett problem var att pojkarna rymde flera gånger vilket av förklarliga skäl gjorde dem svåra att få tag på. En annan utmaning var att på kort tid skapa förtroende hos gatubarn som lärt sig att aldrig lita på vuxna.”

Jan Westerberg på Piteå-Tidningen har skrivit om Stefan, en lätt utvecklingsstörd man vars förvaltare stal stora delar av ett arv, lön och skuldsatte sin skyddsling. Det hela började en dag när Stefan dök upp på redaktionen. “Stefan såg tidningen som en sista utväg för att få upprättelse”, skriver Jan Westerberg. Läs mer om fallet i Jans arbetsbeskrivning här!

STOR TIDNING

I Expressens “Sjukhussnusket” wallraffar reportern Anna Bäsén (i mitten på bilden) som timanställd städare och kan visa på stora hygieniska brister – och hur pressat jobbet är. “Jag och andra städare tvingades att arbeta gratis på raster eller efter arbetstid för att försöka hinna med arbetet”, skriver hon. Bland metoderna finns smutstester med ATP-mätare – läs mer här!

I “Nya Karolinska sjukhuset – en sjuk affär” beskriver SvD-reportrarna Fredrik Mellgren och Henrik Ennart mygel i samband med Sveriges hittills största byggprojekt: “Granskningen visar hur närmast ofattbara summor av skattepengar medvetet spenderas i strid med fattade politiska beslut och hur de ansvariga envist försökt dölja detta”, skriver de i arbetsbeskrivningen som du kan läsa här!

Dagens Nyheter-journalisterna Josefin Sköld, Niklas Orrenius och Roger Turesson berättar om svårigheten att nå “De osynliga”, de som lever i ett parallellsamhälle runtomkring oss och sliter under slavliknande villkor i Sverige: “Vi har träffat ett hundratal migrantarbetare under de drygt tre månader vi arbetade med artikelserien. Många har först velat berätta, men har hoppat av i sista stund, ibland när både texter och bilder varit färdiga”. Läs mer om hur reportrarna gjorde för att nå sina intervjupersoner här!

Läs även hur övriga nominerade gått tillväga med sina reportage här. Under Grävseminariet kommer du att kunna lyssna på föredrag med de olika nominerade, se schemat och presentationerna här. Välkommen!

Övriga nominerade – läs mer:

BOK: Se bakom kulisserna i bokklassen

TV: Grävande i praktiken – lär av de nominerade

RADIO: När intervjupersonen är rädd för att berätta – så gör du

WEBB OCH TIDSKRIFT: Massiva grävprojekt nominerade till Guldspaden