Nyhet

Se bakom kulisserna i bokklassen

2016-04-02

Lär av de Guldspade-nominerade journalisternas arbete och läs själv hur alla gräven kommit till och utförts i detalj. Först ut – bokklassen!

“För två år sedan skrev jag om skadorna på kroppen. Om en arbetsplatsolycka där Gustaf brännskadades svårt och Johan dog. Deras skador syntes. Det gör inte skadorna på själen”, skriver Ellinor Torp, journalist på Dagens arbete och författare till boken “Jag orkar inte mer: När jobbet skadar själen”.

Här kan du läsa om hur Ellinor Torp gått tillväga i arbetet med den Guldspade-nominerade boken. Ellinor är även nominerad i klassen Tidskrifter tillsammans med journalisten Marcus Derland för reportaget “Asbest dödar igen”.

I bokklassen är även Patricia Hedelius på Svenska dagbladet nominerad för boken “Telia – Alliansregeringen och korruptionen”. Smusslande chefer som lurar omvärlden och bolagets ägare är en tilltalande dramaturgi för medier, men ofta är saker mer komplexa än vad en rubrik och en ingress lyckas förmedla, skriver Patricia Hedelius själv. Hon beslöt sig för att gräva vidare.

Här kan du läsa om metoderna som lett fram till den nominerade boken!

Glädjeprognoser är ämnet för den sista nominerade i Guldspade-kategorin Bok – SVT-journalisten Arne Müllers “Norrlandsparadoxen”. Hur många jobb har det egentligen blivit när det startats nya gruvor? Müller har granskat det senaste årtiondets investeringsboom i norra Sverige och gjort beräkningar på effekterna.

Här kan du läsa arbetsbeskrivningen för boken “Norrlandsparadoxen”!

Läs även hur övriga nominerade gått tillväga med sina reportage här. Under Grävseminariet kommer du att kunna lyssna på föredrag med de olika nominerade, se schemat och presentationerna här. Välkommen!

Övriga nominerade – läs mer:

TV: Grävande i praktiken – lär av de nominerade

RADIO: När intervjupersonen är rädd för att berätta – så gör du

TIDNING: Så gjordes några av Sveriges bästa gräv

WEBB OCH TIDSKRIFT: Massiva grävprojekt nominerade till Guldspaden