Nyhet

Dags att nominera – här är Guldspadens nya kategorier

2016-08-15

Har du varit extra kreativ när du grävt i år? Då kan du kanske bli aktuell för en guldspade i den nya kategorin Nytänkare, där just det nyskapande sätts i fokus. Men även flera andra guldspadeklasser har ändrats – radio- och tv-gräv tävlar nu mot varandra och storstadstidningar har blivit en egen kategori.

Fram till 12 september kan bidrag som publicerats under första halvåret 2016 skickas in.

– Den gamla klassindelningen var skapad i en tid när mediebranschen såg helt annorlunda ut. De nya kategorierna känns mer relevanta och det ska bli spännande att se vad det betyder för vårt jobb, säger guldspadejuryns ordförande Bertholof Brännström.

Guldspadar kommer att delas ut i klasserna Storstadstidningar, Mindre dagstidning, Etermedia riks, Etermedia lokal, Magasin, Bok och Nytänkare. Det betyder bland annat att stora och prisvinnande redaktioner som SVT:s Uppdrag Granskning och TV4:s Kalla Fakta nu får tävla mot tunga grävgrupper på SR:s Kaliber och Ekot.

– Det blir självklart stenhårt, men vi hoppas att alla duktiga grävare i Sverige är beredda att anta utmaningen. Att vinna en guldspade ska inte vara lätt, det är ju ett riktigt prestigepris, säger Brännström.

Granskningar som görs under hösten 2016 kan skickas in fram till trettondagshelgen efter nyår. Guldspadarna delas ut på Gräv17 som arrangeras i Uppsala 7-8 april 2017.

Här skickar du in ditt bidrag till Guldspaden!