Kurs

Jeppsson och Jemsby får Grävfondens nya stipendier

2019-05-29

PRESSMEDDELANDE.

Stiftelsen Grävfonden har tilldelat två journalister stiftelsens andra och tredje utbildningsstipendium någonsin. Rasmus Jeppsson, vid Barometern-OP, samt Carolina Jemsby, frilans, har tilldelats 10 000 kronor var för att delta vid den internationella grävkonferensen Global Investigative Journalism Conference i Hamburg.

Grävfondens ordförande Kerstin Brunnberg meddelade stipendiaterna beslutet under veckan. Rasmus Jeppsson är reporter vid Barometern-OP och granskar bland annat arbetsmarknadsfrågor. Carolina Jemsby är frilansjournalist med mångårig meritlista som grävare. Bland annat har hon den senaste tiden granskat den svenska alternativhögern samt gode män.

I stipendiet ingår konferensavgift, flygresa och boende. Global Investigative Journalism Conference hålls vartannat år och är världens mest ansedda konferens med fokus på undersökande journalistik. 2019 arrangeras konferensen i Hamburg.

Stipendierna möjliggjordes av medel insamlade av allmänheten i samband med Grävseminariet 2019. Grävfonden vill återigen rikta ett stort tack till FGJ:s medlemmar som hjälpte till att sprida kampanjen.

Grävfondens styrelse arbetar nu vidare för att öka kapitalet för att ge än fler journalister fortbildning – mer journalistisk granskning gynnar alla.

Föreningen Grävande Journalisters Stiftelse Grävfonden bildades i november 2017 och har som ändamål att främja ”en djupgående och kritiskt granskande journalistik, att verka för en bättre utbildning inom den undersökande journalistiken och i övrigt verka för att höja den granskande journalistikens status och sprida insikt om dess betydelse för demokratin”. Grävfondens avkastning ska användas för utbildningsstipendier.

 


Kursarkivet

Kurs: Research på sociala medier 2.0

2019-08-05

Sökningar med hjälp av Facebook Graph var under några år rena drömverktyget för journalister. Men i somras stängde Facebook ner nästan alla möjligheter att göra research ... Läs mer

Jeppsson och Jemsby får Grävfondens nya stipendier

2019-05-29

PRESSMEDDELANDE. Stiftelsen Grävfonden har tilldelat två journalister stiftelsens andra och tredje utbildningsstipendium någonsin. Rasmus Jeppsson, vid Barometern-OP, samt Carolina Jemsby, frilans, har tilldelats 10 000 kronor ... Läs mer

Grävfonden utlyser två stipendier till stor grävkonferens

2019-04-15

Tack alla medlemmar i FGJ och andra som bidragit! Tack vare era insatser till Grävfondens första crowdfunding-insamling har vi fått ihop 20 000 kronor. De insamlade medlen ska ... Läs mer

Äldre kurser

Allmänt

Allmänt om FGJ:s kurser

FGJ:s kurser är i första hand avsedda för föreningens medlemmar. För ickemedlemmar tillkommer en avgift på 500 kronor men det går bra för journalister att bli medlem i samband med kursen. Medlemskapet kostar 490 kronor för ett år, två år kostar 780 och tre år 1100 kronor.

Anmälan är bindande så snart Föreningen grävande journalister (FGJ) skickat en bekräftelse på att deltagaren antagits till kursen.

Vid avbokning tidigare än två veckor före kursstart tas en administrativ avgift om 250 kronor ut. Vid senare avbokning erläggs hela kursavgiften.

Om avbeställningen beror på sjukdom eller skada som kan styrkas med läkarintyg, tas endast den administrativa avgiften om 250 kronor ut. Detta sker efter samråd med föreningen.

Begränsade platser. Först till kvarn gäller. Sponsorer av FGJ har rabatt. Redaktioner som vill skicka fler än två deltagare kan också höra av sig om rabatt.

Fika och lunch ingår i priset.

Anmälan: kansli@fgj.se
Frågor: 070-983 76 54