Kurs

Kurs: Granska Företag

2021-03-18

 

Olika företagsgranskningar har varit aktuella senare år – men hur gör man för att granska företag?

Nu har du möjlighet att få lära av Linda Kakuli, prisbelönt journalist som har gjort flera stora företagsgranskningar. Hon berättar om var man hittar uppgifter hos myndigheter och i databaser, hur man tar fram uppgifter om många företag på en gång och hur man granskar företag som är registrerade utomlands.

Medverkar gör också Skatteverket om att avslöja ekonomisk brottslighet. Hur hänger olika ekonomiska brott samman med varandra, vad signalerar att allt inte står rätt till och hur hittar och kartlägger jag de personer som står bakom bolagen?

Föreläsare: Linda Kakuli, Uppdrag Granskning samt Pia Bergman och Tobias Wijk från Skatteverket. Linda Kakuli fick Stora Journalistpriset 2019, kategorin Årets avslöjande för granskningen om Swedbank och penningtvätten.

Pia Bergman är expert på ekonomiskt brottlighet och jobbar tillsammans Tobias Wijk på Skatteverket.

Tid: Kursen är uppdelad på två dagar den13/4 och den 20/4  kl. 08.30-12.30
Plats: Kursen ges digitalt.
Pris: 3 000 kronor plus moms (för ickemedlemmar 3 700 kronor plus moms)
Rabatterat pris för frilansare: 1 500 kronor plus moms (för ickemedlemmar 2 200 kronor plus moms)

Är du inte medlem? Här blir du medlem!
Sista anmälningsdag: 9 april 2021
Anmälan och frågor: kansli@fgj.se

Kursarkivet

Unikt stipendium från Grävfonden – gör praktik på Guardian

2022-01-18

Stiftelsen Grävfonden meddelade idag att de inlett ett samarbetet med brittiska Guardian. Grävfonden kommer därför snart att utlysa ett stipendium där en person får möjlighet att ... Läs mer

Ny kurs: Efter Facebook – digital research i en ny tid

2021-11-25

När allt fler grupper rör sig bort från Facebook så gäller det att kunna orientera sig på nya plattformar och använda de grävmetoder som står till ... Läs mer

Sök Grävfondens stipendier för 2022

2021-09-27

Idag, 27 september 2021, inleds ansökningsperioden för den fjärde omgången av stipendier från Stiftelsen Grävfonden. Eftersom coronapandemin inte ebbat ut helt utlyser fonden även denna gång ... Läs mer

Äldre kurser

Allmänt

Allmänt om FGJ:s kurser

FGJ:s kurser är i första hand avsedda för föreningens medlemmar. För ickemedlemmar tillkommer en avgift men det går bra för journalister att bli medlem i samband med kursen. Medlemskapet kostar 520 kronor för ett år.
Bli medlem här!

Anmälan är bindande så snart Föreningen grävande journalister (FGJ) skickat en bekräftelse på att deltagaren antagits till kursen.

Vid avbokning tidigare än två veckor före kursstart tas en administrativ avgift om 250 kronor ut. Vid senare avbokning erläggs hela kursavgiften.

Om avbeställningen beror på sjukdom eller skada som kan styrkas med läkarintyg, tas endast den administrativa avgiften om 250 kronor ut. Detta sker efter samråd med föreningen.

Begränsade platser. Först till kvarn gäller. Redaktioner som vill skicka fler än två deltagare kan också höra av sig om rabatt.

Anmälan: kansli@fgj.se