Guldspaden Nominerad 2021

Fastighetsimperiet

Tillbaka
Nominerad till Guldspaden 2021 i kategorin Mindre dagstidning Se bidrag: Bidrag (.zip, 6 MB) Bidrag (.zip, 1 MB) Bidrag (.zip, 1 MB) Bidrag (.zip, 1 MB) Bidrag (.zip, 1 MB) Bidrag (.zip, 4 MB) Bidrag (.zip, 9 MB) Hämta alla filer Kategori Mindre dagstidning Nominerade Joakim Andersson Lee Björn Lilja Dan Ivarsson Förutom ovanstående deltog följande personer Jessica Ziegerer, arbetsledare Emma Johansson, faktagranskare Petter Bjerregaard, printredigering Johannes Sundblad, webbredigering Publiceringsdatum Första delen i den stora granskningen publicerades 210502. Men Helsingborgs Dagblad har publicerat granskande nyhetsartiklar om Fastighetsimperiet under flera års tid.

BESKRIV KORTFATTAT VAD GRÄVET AVSLÖJAT

De dömda ekobrottslingarna Thomas Melin och Johan Tungard har gång på gång lurat småsparare på pengar. De blåser upp värdet på sina fastigheter och lånar miljardbelopp. Vi följer fastighetsimperiets svindlande affärer – ända fram till änkan i Malmö som mister sitt arv. Och prästen utanför Oslo som förlorar ett helt års pension. Affärsmännen bakom fastighetsimperiet i Helsingborg har nära band till en misstänkt knarkkung. Thomas Melin och Johan Tungard har gjort miljonaffärer med den utpekade knarkkungen – och betalat för lyxutrustning till hans villa. Fastighetsimperiet Melinsfären har skapat falska bostadsrättsföreningar, där det inte går att lita på att bostadsrätterna existerar. Över en natt försvann sex bostadsrättsföreningar – och alla lägenheter i husen blev värdelösa. Fastighetsimperiets affärer med spöklägenheter och falska bostadsrätter kan bli dyrt för alla som äger en lägenhet i Sverige. Vi kan också avslöja att de som tog över Fastighetsimperiets moderbolag försöker sälja aktier för 600 miljoner kronor – genom att locka med fastigheter de inte äger. I sin marknadsföring visar de upp bilder på prisbelönta byggnader i Köpenhamn och Stockholm – och påstår att bilderna föreställer helt andra fastigheter som bolaget äger. Efter vår granskning har fastighetskungarna gripits och häktats, misstänkta för de brott som vi beskriver: grovt svindleri för obligationsaffärerna, grov trolöshet för huvudman för bostadsrättsaffärerna samt flera fall av grovt bokföringsbrott.

PÅ VILKET SÄTT ANSER DU ATT GRÄVET UPPFYLLER KRITERIERNA FÖR EN GULDSPADE?

Vi har genom en uthållig och avancerad research avslöjat hur en fastighetskoncernen från Helsingborg lurat småsparare, bostadsrättsinnehavare och långivare. Miljardbelopp saknas. Genom att utgå från drabbade privatpersoner visar vi hur ekonomiskt fiffel och brottslighet slår sönder människors liv. Vi avslöjar också hur koncernens huvudmän gjort frekventa affärer med, och tagit stora privata kostnader för, en man från Helsingborg som pekas ut som knarkkung och en av ledarna för ett enormt narkotikanätverk med säte på den spanska sydkusten. Denna mycket komplexa historia har vi sedan berättat på ett nära, medryckande och begripligt sätt. Vi har också avslöjat hur privatpersoner kan drabbas när fifflare skapar falska bostadsrättsföreningar och handlar med ”spöklägenheter” som inte existerar.

HUR UPPSTOD URSPRUNGSIDÉN TILL PROJEKTET?

Joakim Andersson Lee har följt och granskat Fastighetsimperiet i över sex års tid och samlat på sig en helt unik kunskap om den stora bolagssfären och personerna som ligger bakom. Han har också granskat den storskaliga kokainsmugglingen till Nordvästra Skåne (Bland annat genom reportageserien ”Kokainkusten ” 2018-2019, som tidningen skickade in till Guldspaden.) Därför har Joakim Andersson Lee mycket god kunskap om den person som i reportagen kallas för ”den misstänkte knarkkungen” – och hans kopplingar till Fastighetsimperiet. Hösten 2020 såg vi att flera saker höll på att hända när det gäller både Fastighetsimperiet och Knarkkungen: Flera bolag i Fastighetsimperiet gick i konkurs och det blev uppenbart att de personer som köpt obligationer i bolagen inte skulle få tillbaka sina pengar. Fastighetsimperiet tvingades också göra sig av med flera av sina dyrbaraste tillgångar: Flera bostadsrättsföreningar i Helsingborg och köpcentret Katrinelund i Malmö. I december 2020 greps Knarkkungen, misstänkt som ledare för ett gigantiskt brottsnätverk som smugglat stora mängder kokain, cannabis och andra droger från Spanien till Sverige. Vi hade redan ett helt unikt researchmaterial med cirka 1 600 dokument. De nya rättsprocesserna skapade ny dramatik och gjorde att vi kunde få fram spektakulära nyheter om både Fastighetsimperiet och Knarkkungen. Vi ville också förklara härvan på ett begripligt sätt och lyfta fram de personer som drabbas genom att de förlorar sina pengar eller sina lägenheter. Därför bestämde vi oss för att göra en stor granskning av Fastighetsimperiet, Knarkkungen och deras kopplingar till varandra.

VILKA ARBETSMETODER TILLÄMPADES?

Vi ville berätta hur ekonomisk brottslighet drabbar helt vanliga människor: hur Simon förlorar sina sparpengar, hur den norske prästen Kai Helge blir av med sin pension, hur Alex blir blåst på sin lägenhet och en miljon kronor. Vi ville också förklara ett extremt komplicerat händelseförlopp på ett begripligt sätt – med utgångspunkt från de dömda ekobrottslingarna och husen de använder för sina affärer: Willys-varuhuset i Malmö, tjusiga fastigheter och bostadsrättsföreningar på centrala adresser i Helsingborg. Genom metodiskt researcharbete under många års tid har Joakim Andersson Lee samlat på sig en helt enorm kunskapsbank om Fastighetsimperiet med cirka 1 600 dokument: investeringsprospekt, rättsliga dokument, årsredovisningar, interna dokument och massor av saker som vi tyvärr inte kan berätta om. Vi lade ner stort arbete på att hitta personer som hade drabbats personligen av Fastighetsimperiets framfart. Med hjälp av Acta Publica hittade vi en person som hade köpt deras obligationer och klagat på sin investeringsrådgivare hos Allmänna reklamationsnämnden. I en konkursansökan hittade vi en lista på ett 60-tal personer – mestadels norska pensionärer – som vi ringde runt till och pratade med. Vi lade också mycket tid på att vara ute på plats, uppleva miljöerna där brottsligheten begicks, prata med människor och försöka hitta och konfrontera ekobrottslingarna Thomas Melin och Johan Tungard. HD:s videofotograf Björn Lilja la mycket tid och energi på att skapa filmer, illustrationer och rörlig grafik som både berättar om platserna i storyn och förmedlar den dramatiska känslan i storyn. Vi arbetade hårt med både storytelling och minutiös faktagranskning. I ett sådant här projekt är det mycket viktigt att berätta på ett medryckande och lättbegripligt sätt. Men det är lika viktigt att allting är faktamässigt korrekt. Projektet krävde också ett tätt samarbete med HD:s chefredaktör och ansvarige utgivare Marcus Ekdahl. Han fick ta många svåra publicistiska beslut, exempelvis om hur nära vi kunde beskriva den misstänkte – men inte dömde – Knarkkungen och hans samarbete med de namngivna fastighetsföretagarna. En annan känslig sak att skriva om var att myndigheterna hade misstänkt fastighetsföretagarna för omfattande penningtvätt – men inte kunnat bevisa det. Som en del av granskningsprojektet avslöjade vi också att de som tagit över Fastighetsimperiets moderbolag försökte sälja aktier för 600 miljoner kronor genom att ljuga om vilka fastigheter de äger. Vi kunde visa att de till exempel hade plockat bilder från Danvikstull i Stockholm och Nordeas huvudkontor i Köpenhamn och påstod att deras företag ägde de fastigheterna. Här tog vi hjälp av bildsökningsverktyg som Yandex och Google Bilder för att hitta de riktiga byggnader som bolaget använde i sin marknadsföring. Med hjälp av Google Maps kunde vi verifiera att bilderna föreställde helt andra byggnader i helt andra städer.

VILKA KÄLLOR ANVÄNDES?

Massor av skriftliga källor (se ovan) och handlingar som vi begärde ut från olika myndigheter. Vi hade mycket stor nytta av sökfunktioner och agentsökningar i Acta Publica. Vi pratade med ett mycket stort antal människor som har insyn i Fastighetsimperiet och rättsprocesserna kring dem. På grund av källskydd kan vi tyvärr inte redogöra närmare för hur vi bedrev det arbetet och vilka vi pratade med.

VILKA PROBLEM UPPSTOD?

Det är lättare att få människor att prata om sitt sexliv än att få dem att berätta öppet att de har blivit lurade på hundratusentals kronor. De flesta människor tycker att det är väldigt skamligt och privat att berätta hur de blivit lurade. Dessutom är många rädda för företagarna i Fastighetsimperiet, eftersom de har kopplingar till kriminella personer.

VAD ANSER DU VIKTIGAST?

HD 210502: ”Imperiet som sprack” HD 210503: ”Affärspartnern – en utpekad knarkkung” HD 210507: ”Bostadsrätterna som försvann” I den bifogade zip-filen skickar vi dessutom med följande material: HD 210118: ”Helsingborgsföretaget lockar med hus de inte äger” I mappen ”Nyhetsartiklar om knarkkungen” har vi lagt några av de artiklar vi har skrivit det senaste året: HD: 210825: "Skåning pekas ut som ledare för jättenätverk” HD 210521: "Utpekad knarkkung från Helsingborg levde lyxliv" HD 211223: ”Misstänkt pekas ut som spindel i nätet” Vi skickar också med textdokumentet ”Tidigare artiklar” – en lista med ett urval av tidigare artiklar som Helsingborgs Dagblad har publicerat där Joakim Andersson Lee granskar Fastighetsimperiets affärer.

HUR MYCKET TID SPENDERADE NI?

Joakim Andersson Lee har bevakat Fastighetsimperiet och den misstänkte knarkkungen i sex års tid och har tidigare skrivit många artiklar om Fastighetsimperiet.Den här granskningen tog kanske två månaders tid för två reportrar. Videofotograf Björn Lilja var inblandad under hela projekttiden, men jobbade inte heltid med det. Under hösten 2021 har vi jobbat ytterligare en eller två veckor med att följa rättsprocessen mot Thomas Melin och Johan Tungard samt beskriva vilken roll den utpekade knarkkungen från Helsingborg har haft.

VILKA REAKTIONER HAR ARBETET FÅTT?

Efter att Helsingborgs Dagblad publicerade granskningen kunde Ekobrottsmyndigheten gripa affärsmännen Thomas Melin och Johan Tungard. De häktades senare. De är nu misstänkta för flera grova ekobrott som handlar om just det som vår granskning riktar in sig på: grovt svindleri för försäljningen av obligationer i Quorum Properties, tre fall av grov trolöshet mot huvudman för affärerna med falska bostadsrättsföreningar samt flera fall av grovt bokföringsbrott för misskötsel av flera av företagen. Stora delar av bevismaterialet kunde ekobrottsåklagaren hitta tack vare Helsingborgs Dagblad: vår granskning ledde fram till att vi hittade ett helt rum, med över hundra flyttkartonger fulla av bokföringsmaterial från Melinsfärens bolag och bostadsrättsföreningar. Viktiga delar av bevismaterialet till åtalet och förundersökningen kommer från det beslaget. Rättegången för grov trolöshet mot huvudman hölls i december 2021. Domen och åtalen för de övriga brotten kommer först efter årsskiftet. Eftersom det rör sig om en privat verksamhet med liten insyn är det svårt att uttala sig om de övriga konsekvenserna. Våra artiklar har gjort att många har blivit försiktiga när det gäller att göra affärer med de utpekade affärsmännen eller att köpa företagsobligationer över huvud taget. Genom åren har våra artiklar gett intresserade investerare en annan bild av Fastighetsimperiet än den som funnits i bolagens pressmeddelanden och investeringsprospekt. Klart är att huvudmännen fått lämna ifrån sig bolag och tillgångar på löpande band. Och i dag uppger de själva att de framöver tänker syssla med fastighetsaffärer i betydligt blygsammare form. Vår granskning har också satt fokus på systemhotande brister när det gäller bostadsrättsföreningar. Vi visar hur fifflare kan handla med falska bostadsrättsföreningar och ”spöklägenheter” som inte existerar – vilket riskerar att urholka förtroendet och värdet för alla bostadsrätter i Sverige. Komplettering: I januari dömdes Thomas Melin och Johan Tungard till fängelse i två och ett halvt år. De meddelades också näringsförbud i fem år: Komplettering maj 2022: Männen bakom Fastighetsimperiet kommer åtalas för nya brott. De misstänks ha lurat banker och köpare genom att att bland annat belåna bostadsrätter hos flera banker samtidigt. Det är möjligt på grund av ett systemfel. Den som kontrollerar en brf kan uppfinna lägenheter som inte finns och sälja och belåna samma lägenhet flera gånger. Under april gick männen i personlig konkurs.

HAR PROJEKTET ANMÄLTS TILL MEDIEOMBUDSMANNEN, GRANSKNINGSNÄMNDEN ELLER ANNAN INSTANS?

Nej.